Tulevaste elamute naabrid: linn tegutseb teerullina

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui asjaajamine läheb tõrgeteta, tahab osaühing Nordic Living kunagise reservpumpla alal elamuehituseks kopa maasse lüüa tuleva aasta esimesel poolel.
Kui asjaajamine läheb tõrgeteta, tahab osaühing Nordic Living kunagise reservpumpla alal elamuehituseks kopa maasse lüüa tuleva aasta esimesel poolel. Foto: Marko Saarm / Sakala

Viljandi volikogu valmistub linnavalitsuse ettepanekul heaks kiitma Paalalinnas Näituse tänava ääres asuva omaaegse reservpumpla ala uut detailplaneeringut. Osa ümbruskonna elanikke näeb selles teerullipoliitikat, mis seab ühe ettevõtte huvi kogukonna arvamusest ettepoole.

Tänavu juunis sai Sakala vahendusel laiemalt teatavaks, et naabrid pole nõus arendaja plaaniga panna aadressi Näituse tänav 4b kandvale alale püsti kolm poolteisekorruselist ridaelamut, milles oleks kokku 21 boksi. Et praegune planeering näeb sinna ette vaid kolme eramaja ja üht ridaelamut, on ümbruskonna inimesed arvamusel, et arendus rahvastaks nende kodukandi üle ja tekitaks liikluses segadust.

Tagatoa lepe

Suvel käisid kõige tulihingelisemad vastalised piirkonnas ukselt uksele ja said raekotta läkitamiseks kokku üle 80 protestiallkirja. Et asja edasine kulg pole naabreid rahuldanud, ilmub tänase Sakala arvamusküljel avalik pöördumine, mille on kirjutanud Erkki Aun ja Tiit Mädamürk, kel on samas kandis majad. Mehed kinnitavad, et nemad on küll teksti autorid, kuid see ei ole nende kahe soolo, vaid kollektiivne algatus. Niisiis süüdistavad kümned inimesed linnajuhte eesotsas linnapea Ando Kivibergi, abilinnapea Kalvi Märtini ning linnavalitsuse liikme Tauno Tuulaga kinnisvaraettevõtte Nordic Living huvides tagatoakokkuleppe sõlmimises ning sellest iga hinnaga kinnihoidmises.

Muu hulgas pahandavad inimesed selle üle, et linnavalitsus ei järginud kesksuvisel avalikul arutelul sõlmitud kokkulepet korraldada vastuseisu lahendamiseks sügisel teinegi kokkusaamine. Selle asemel olevat raad dialoogi läbi lõiganud ning läkitanud pikema jututa vastuolulise detailplaneeringu maavanem Erich Palmile kooskõlastamiseks.

Et ka Palm avaldas esiotsa mitmes aspektis planeerimisprotsessi korrektsuse üle kahtlust, käis see veel ühe tiiru linnavalitsuses lihvimisel ning jõudis hiljuti uuesti maavalitsusse.

Nüüd ei leidnud Palm enam ühtki seadusest tulenevat konksu, millega protsessi pidurdada, ning andis sellele oma kinnitava allkirja. Samas pidas maavanem vajalikuks kriitiliselt rõhutada, et linnavalitsus on Näituse tänava asjas tegutsenud miinimumnõudeid järgides ega ole kaalunud kõiki lahendusi, mis võinuks naabrite pahameele vaigistada. «Kui rahvas pole rahul, ei ole miinimum hea haldustava mõttes piisav. Nad saanuks märksa rohkem pingutada,» sõnas Palm.

Kõik on korrektne

Majandusala abilinnapea Kalvi Märtin, kes on sel teemal varemgi arendaja kaitseks sõna võtnud, leidis, et uue detailplaneeringu läbiminemisel volikogus ei tohiks tõrkeid tekkida. Ühtlasi avaldas ta heameelt, et ettevõtja pole investeeringust loobunud ning on endiselt valmis Viljandi eluasemeturul valitsevat kitsikust leevendama.

Märtini nägemuses pole naabrid kava vastu sõdides esitanud sisulisi väiteid, vaid panustanud üksnes subjektiivsetele ja emotsionaalsetele aspektidele. «See, mis suvel toimus, ei olnud tegelikult arut­elu, sest seal vahutasid ainult emotsioonid. Selle vastas on meie spetsialistide analüüs, mis ütleb üheselt, et sellised ridamajad sellises suuruses sobivad sinna hästi, ja mul pole põhjust nende hinnangut kahtluse alla seada,» sõnas abimeer.

Muu hulgas tõstis Märtin esile, et teab vähemalt ühte sama kandi majaomanikku, kes vastupidi protestijatele leiab, et ridaelamud on teretulnud.

Nordic Livingu juht ja omanik Elvis Orav omakorda asetas rõhu sellele, et elanike väide, justkui sõidetaks nende eriarvamusest teerulliga üle, ei vasta tõele. Nimelt olevat ta kompromissivalmidust väljendanud lubadusega ridaelamute mahtu vähendada nii, et esialgu kavandatud 21 sektsiooni asemel jääks 18. Ka juhtis ettevõtja tähelepanu asjaolule, et varem jutuks olnud tupiktänavate loomine on nüüd vastuseisu tõttu prügikasti heidetud. «Tegelikult on inimestega arvestatud küll,» lausus Orav.

Tauno Tuula: mul pole seal ärihuvi

Näituse tänava planeeringu asjus peetud vaidlustes on kõige valjuhäälsemaks arendaja kaitsjaks osutunud tuntud ärimees ja linnavalitsuse liige Tauno Tuula. Et see on asjaosalistes tekitanud küsimusi, palus Sakala tal selgitada, millised on tema kokkupuutepunktid Nordic Livingu plaaniga.

Tuula kinnitas, et tal pole nimetatud kohas isiklikke ärihuve. Küll aga tunnistas ta, et on selle idee teostumist igakülgselt toetanud ja kavatseb seda teha ka edaspidi.

«Toetan seda täpselt samamoodi, nagu olen ettevõtjate huvide eest seisnud paljudes varasemates vaidlustes,» rääkis Tuula. «Mind teeb pidevalt pahuraks asjaolu, et Viljandi linn ei suuda asjaajamises olla ettevõtjasõbralik. Ametnikud peaks mõistma, et linnakodanikud ja ettevõtjad on nende tööandjad ning seetõttu tuleks neil sõna otseses mõttes jooksujalu tegutseda, kui keegi tahab meie linna raha investeerida või oma elamist remontida. Viljandis tulebki kõik plaanid ellu viia, sest vastasel juhul me lihtsalt sureme välja.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles