Halvasti hoitud nisu ajab tuvid rasva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuvid lendamas.
Tuvid lendamas. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Igal aastal saavad tuvid, närilised ja vargad endale poole nisust, mida riik oma talunikelt ostab, sest tihti hoiustatakse seda lahtistes džuudist tehtud kottides lageda taeva all, sõnas ameeriklane David Blumberg, kelle firma on just moderniseerimas Lähis-Ida teravilja hoiustamise võrgustikku.

«Kui sa oled iial möödunud prügimäest ning näinud selle kohal tiirutavaid linde, siis olukord on umbes sarnane. Kaitsvat katet ei ole,» sõnas Blumberg nisu hoiustamise kohta, vahendab Bloomberg

See on suur probleem Egiptuses, kus 2011. aastal olid rahutused kõrgete toiduhindade tõttu. Riik on maailma suurim nisuimportija ning kulutab igal aastal miljardeid dollareid tagamaks, et inimestel oleks süüa.

Riik ostab umbes 40 protsenti enda talunike toodetud nisust, ent säärane raiskamine ei piirdu ainult kodumaise nisuga. Halb infrastuktuur ning sadamate ja hoiustamiskohtade vanus tähendavad, et ka kolmandik importnisust langeb tuvide, näriliste ja varaste söögiks.

Blumbergi firma ehitab esialgu 93 terasest küüni, ent Egiptus plaanib ehitada neid 300. Kohapeal nisu puhastatakse, kaalutakse, pakitakse ja jälgitakse. Kui miski kaob, siis operaator teab.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles