Väidetav laenusaaja: pole Autorollost kuulnudki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autorollo istung. Illustratiivne foto.
Autorollo istung. Illustratiivne foto. Foto: Tairo Lutter

Autorollost väidetavalt üle kahe miljoni krooni laenu saanud Venemaa kodanik Roman Moissejev ilmus pärast pikka ootamist teisipäeval lõpuks Harju maakohtu ette, kinnitades, et pole Autorolloga mingit laenulepingut sõlminud, tema allkiri sellel on võltsitud ning ta pole Autorollost isegi midagi kuulnud.

Moissejev kinnitas, et näeb kriminaalsüüdistusega kohtu all olevaid Siim Roodet ja Väino Pentust esimest korda ning ei tea sellist firmat nagu Autorollo. Tema sõnul ei ole ta sõlminud Autorolloga 2009. aasta 27. jaanuaril laenulepingut üle kahe miljoni krooni laenamiseks ning allkiri sellel lepingul ei ole tema oma. Samas möönis Moissejev, et tema isikuandmed on lepingul osaliselt õiged ehk nimi ja sünniaeg on õiged ning tema elukoha aadress on osaliselt õige.

Moissejevi sõnul hakkas ta Eestis käima umbes 15 aastat tagasi, algul firmadega puiduäri ajades, seda 2008. aastani, seejärel aga lihtsalt tuttavatel külas. Ta lisas, et tal on Eesti kodanikest naine ja tütar, kellest ta elab siiski viimased paar aastat lahus. 2009. aastal ehk väidetava laenulepingu koostamise ajal Moissejev enda sõnul Eestis ei käinud, kuna tal polnud sellel ajal viisat. Moissejevi sõnul sai ta Eesti viisa alles 2010. aasta lõpus, ühtlasi kinnitas ta, et sellel perdioodil ei väisanud ilma temata Eestit ka tema toonane naine,. kes elas siis Venemaal.

Moissejev ei osanud kommenteerida, kuidas võisid tema isikuandmeid sattuda Autorollo laenulepingule. Samas möönis ta, et Eestis firmadega äri ajades võis ta oma isikuandmeid siiski kuhugi edastada, näiteks mõnele volikirjale.

Kaitsja küsimusele vastates märkis Moissejev, et ei ole Eestis firmadelt laenu saanud.

Pärast tunnistaja ütlusi astusid kohtupinki Pentus ja Roode, kes mõlemad kinnitasid, et ei soovi kohtus ütlusi anda. Pentus lisas, et ei mäleta toimunut hästi ning ta võttis pärast haigust ravimeid.

Seejärel esitas Roode kaitsja kohtule taotluse täiendava finantsekspertiisi tegemiseks.

Roodet ja Pentust süüdistatakse ettevõtte maksevõime olulises vähenemises ja püsiva maksejõuetuse süvendamises ning võltsitud dokumentide kasutamises ning Pentusele on esitatud süüdistus ka raamatupidamiskohustuse rikkumises ja omastamises.

Pentus oli alates 28. juulist 2008 OÜ Autorollo ainuosanik ja juhatuse liige ning 26. aprillil 2010 sai ettevõtte ainuomanikuks ja sisuliseks juhiks Roode. Süüdistuse kohaselt oli omanikuvahetuse ajaks ettevõtte majanduslik olukord väga halb ning Roode korraldas koos Pentusega vara väljaviimise ettevõttest, et vältida vara müüki võlausaldajate nõuete katteks ja vabastada Pentus võlgade isiklikust käendusest. Peamiselt puudutasid need tehingud nelja veoki ja 11 haagise väljaviimist OÜ Autorollo põhivara hulgast.

Süüdistuse kohaselt kaotas OÜ Autorollo omandiõiguse varale väärtusega vähemalt 2,36 miljonit krooni, kuid vabanes kohustustest ainult 0,88 miljoni ulatuses. Seega tekitasid Pentus ja Roode ettevõttele ligi 1,5 miljonit krooni ehk 94 000 eurot kahju.

Samuti kasutasid Roode ja välisminister Keit Pentus-Rosimannuse isa Väino Pentus süüdistuse kohaselt OÜ Autorollo raamatupidamises võltsitud laenulepinguid, et katta näiliselt kassapuudujääki ja vabastada Pentus võimalikest tsiviilõiguslikest nõuetest.

Pentusele esitati süüdistus ka ettevõttele kuulunud sõiduauto Ford Tourneo müügist saadud raha omastamises ning raamatupidamise kohustuse rikkumises. Nimelt oli OÜ Autorollo raamatupidamine eksperdi hinnangul korraldatud ebausaldusväärselt ning seetõttu oli oluliselt raskendatud ülevaate saamine ettevõtte varalisest seisust aastail 2009–2010.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo ja menetlust juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles