EL annab Ukrainale võimu detsentraliseerimiseks pea 100 miljonit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lipp teepervel.
Ukraina lipp teepervel. Foto: Vahir Laiapea

Euroopa Komisjon teatas esmaspäeval, et eraldab Ukraina võimu detsentraliseerimiseks ja kohalike omavalitsuste tugevdamiseks 97 miljonit eurot.

Põhiosa, 90 miljonit, tuleb EL eelarvest, kuus miljonit Saksamaalt ja üks miljon Poolalt.

Rahastamine suunatakse kohaliku haldusvõimu tugevdamiseks ja selle aruandekohustuslikkuse tagamiseks kohalikul, regionaalsel ja keskvõimu tasemel. 10 miljoni eurone lisatoetus, mis antakse stabiilsuse ja rahu toetamise instrumendi kaudu, on määratud haldusstruktuuride taastamiseks, lepitamiseks ja rahu loomiseks Ida-Ukrainas, mis on sõja ja elanikkonna ümberasumise tõttu kõige rohkem kannatada saanud.

Jutt on kolmest Donetski ja Luganski oblasti rajoonist, mis on Kiievi võimu all ja said konflikti käigus kannatada.

«Ukraina on EL päevakorras esikohal,» teatas Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini esmaspäeval Ukraina-EL-i assotsieerumisnõukogu istungile järgnenud pressikonverentsil.

«Nendel programmidel on tähtis osa Ukraina toetamises haldussüsteemi parandamisel, sh konflikti ajal kannatada saanud riigi idaosas,» rõhutas ta.

Euroopa Komisjoni naabruspoliitika- ja laienemisvolinik Johannes Hahn märkis, et sellise märkimisväärse rahaabi andmine osutab EL toetusele Ukraina detsentraliseerimisreformile.

Detsentraliseerimine on tähtis osa Ukraina valitsuse elluviidavast reformiprogrammist. Selle aluse moodustavad 2014.-2015. aastal vastu võetud seadused, mis suurendavad kohalike omavalitsuste õigusi ja vastutust, sh maksuvaldkonnas, aga suurendavad ka nende aruandekohustust kodanikkonna ees ja lähendavad võimu kodanikele, delegeerides osa keskvalitsuse ülesandeid alla.

Selleks on vaja tugevdada gromadada (kogukondade), rajoonide ja oblastite haldussuutlikust. Ida-Ukraina kohaliku võimu suutlikkuse tugevdamine peaks suurendama selle legitiimsust, öeldakse kommünikees.

Detsentraliseerimisprogramm on sel aastal ELil juba teine Ukraina programm. Koos sellega jõuab Ukrainale tänavu antud abi üldmaht 200 miljoni euroni. See on osa EL-i ja Euroopa rahaasutuste lubadusest tagada 12 miljardi euro ulatuses krediitide ja tagatistega riigi makrorahandusliku stabiilsuse ja reformide rahastamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles