Tasub teada – kõige räpasemad kohad toidupoes (1)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 head
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supermarketi kassalindile pannakse läbi segi nii mullased kartulid kui ka kanafilee.
Supermarketi kassalindile pannakse läbi segi nii mullased kartulid kui ka kanafilee. Foto: Mihkel Maripuu

Rusikareegel ütleb, et kõige enam on baktereid neis kohtades, mida katsuvad paljud inimesed. WC-s asuvad kraanid, lülitid, soola ja pipratoos ning menüü restoranis, ukse käepide, arvutihiir ja klaviatuur, sularahaautomaadi klaviatuur on täis baktereid. Kusjuures gripiviirus püsib sellisel pinnal elujõulisena 18 tundi.

USA portaal Fox News koostas nimekirja kõige räpasematest kohtadest poes.

  • Lett – sellele pannakse raha, seda katsutakse kätega, mõni toetab sinna oma koti, mis eelnevalt on olnud näites WC põrandal.
  • Kassalint – seda puhastatakse harva kui üldse. Samas kasutatakse seda 30 aastat. Sellel on PVC kate, mida tänu poorsele pinnale on raske puhtaks saada. USA Michigani ülikooli tehtud uuringust selgus, et kõik kontrollitud kassalindid olid saastunud. Sealt võib leida hallitust, stafülokoki ja E.coli baktereid.
  • Kaardimakseterminal – pea igaüks maksab tänapäeval kaardiga ning ilma PIN-koodi vajutamata pole seda võimalik teha. Mida rohkem käsi nuppe katsub, seda mustemad need on.
  • Viilutaja – supermarketis kasutatav viilutaja võib olla saastunud haigustekitajatega. USA toiduameti tehtud uuringust selgus, et kolmel protsendil juhtudest leiti viilutatud lihalt listeeriabaktereid.
  • Puuviljad – soovitusel pesta puuvilju enne söömist on kindel põhjus. Supermarketis võivad letil olevaid õunu ja aprikoose katsuda kümned inimesed. Plekid on head paigad patogeenidele, samas võivad valmis viilutatud puuviljad olla lõigatud musta noaga või kellegi poolt, kes pole oma käsi korralikult pesnud.
  • Pakendatud toores liha – toores liha võib olla saastunud listeeria, E. coli või muude patogeenidega. Toidukilest ei piisa, et saastumist vältida. Lekkiv kanaliha pakk võib määrida kõik muud kaubad.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles