Biitlid lõpuks ometi iTunes’i poes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Beatles.
The Beatles. Foto: wallpaperbase.com

Apple teatas täna, et The Beatles lubas oma muusika iTunes’i poodi müüki panna. Pikad vaidlused legendaarse bändiga näivad olevat seljataga.

Paul McCartney, Ringo Starr ning John Lennoni ja George Harrisoni lesed on kujutanud endast kõige prominentsemaid digitaalajastu vastaseid muusikas.

Kuni 1987. aastani ei lubanud bänd oma muusikat ka CD-plaatidele panna.

Muusikatööstuses ei usuta üldiselt, et iTune’si debüüt biitlite muusikale sellise taassünni kindlustaks, nagu varasemad füüsilised «uustulemised». Samas võib Apple’i ja Beatlesi leping vallandada terve biitli-vidinate seeriate laine.

Biitlite varasemate salvestiste autoriõigused hakkavad 2012. aasta lõpus läbi saama, «Love Me Do» esmaesitusest saab siis mööda 50 aastat. Selle tähtajaga võidu joostes on maha müüdud kümneid miljoneid biitlite CDsid, mida on võimalik arvutitesse, iPodidesse, iPhone’idesse ja teistesse digitaalsetesse leiutistesse üle kanda.

Rõõmusõnumiks on iTunes’i tulek loomulikult plaadiõiguste omaniku EMI ja selle võlausaldaja Guy Handsi Terra Firma grupi jaoks, kes Citigroupiga võlgade pärast kohut käivad.

EMIi omanik ütles augustis, et on alates 2009. aasta septembrist, mil kõik biitlite Suurbritannias välja antud 13 mono- ja stereoplaati uues kuues välja anti, müünud enam kui 13 miljonit CDd. Seega on The Beatles firma viimase majandusaasta suurim müügihitt, mis nende levimuusika kasumeid langeval turul 6,5 protsendi üles lükkas.

Kindlasti rõõmustab iTunes’i lepingu üle ka Sony ATV, mis Sony ja Michael Jacksoni pärijate nimel 251 biitlite laulu sõnade ja meloodiate õigusi haldab.

Sony ATV on õhutanud kahte biitlite leske, Yoko Onot ja Olivia Harrisoni andma materjali talendisaate American Idol, videomängu Rock Band, Cirque du Soleil show ja Broadway tribuut-muusikali kasutusse.

Biitlite plaadifirma Apple Corps on pidanud Apple’iga kaubamärgi pärast pikka lahingut, väites, et arvutifirma olevat 1991. aastal lubanud Apple’i brändi muusika kontekstis mitte kasutada. ITunes avati rohkem kui seitse aastat tagasi.

Yoko Ono ütles sel suvel Reutersile, et «Steve Jobs on tark mees, aga üks asi on meile tema puhul vastukarva».

«Me ei jäta jonni,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles