Swedbank ootab järgmisest aastast hinnatõusu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha. Foto on illustratiivne
Raha. Foto on illustratiivne Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eestis on aastaga kõvasti odavnenud mootorikütus, ent kallinenud on näiteks meelelahutus ja pankade teenustasud. Hinnatõus peaks aga tulema järgmisest aastast. 

Eesti tarbijahinnaindeks alanes novembris eelmise aasta sama ajaga võrreldes 0,2 protsenti. 2015. aasta kokkuvõttes peaks hinnalangus ulatuma 0,4 protsendini.

Hinnaindeksit mõjutas traditsiooniliselt kõige rohkem energia. Kütused olid Eesti tanklates aastatagusega võrreldes 15 protsendi võrra odavamad, ent odavnenud on ka kaugküte. 

«Tarbijahinnad peaksid järgmisel aastal Eestis tasapisi tõusma hakkama. Ootame toorainete hindade tagasihoidlikku tõusu,» sõnas Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik pressiteate vahendusel. Sellele lisab 2016. aasta esimesel poolel hoogu euro jätkuv odavnemine USA dollari suhtes. Lisaks kergitab hindu aktsiisimäärade tõus.

«Teenuste hindu tõstab tööjõu jätkuv kallinemine. Eelmisel reedel avaldatud ettevõtete statistika näitas, et üheksa kuu kokkuvõttes vähenes Eesti ettevõtete käive eelmise aasta sama ajaga võrreldes kolm ja kogukulud kaks protsenti. Samal ajal tööjõukulud kasvasid seitse protsenti,» tõi ta välja.

Suurema ostujõu ja tarbimisaktiivsuse mõjul on teenuste hinnatõus kiirenenud, näiteks on kallinenud erinevad meelelahutusteenused, puhkusereisid, väljas söömine ja meditsiiniteenused. Suurel määral on tõusnud pankade teenustasud, mis on kallinenud aastaga 16 protsenti, sõnas rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas pressiteates.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles