Britid nõuavad «mitme valuuta liitu»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: leaprate.com

Briti peaministri David Cameroni üleskutse nimetada Euroopa Liit ümber «mitme valuuta liiduks» on ajanud ärevile Euroopa Keskpanga ülemised kihid, kus kardetakse, et sellised riigid nagu Poola leiavad siis ettekääde eurot vältida.

Cameron tahab kirjutada ümber Euroopa Liidu leppe ning viia sisse, et mõned riigid ei ühine iialgi euroga, kirjutab Financial Times. Sellega tahavad britid tagada, et euroala liikmed ei hakkaks diskrimineerima eurot mittekasutavaid riike.

Euroopa Keskpanga president Mario Draghi on mures, et selline samm nõrgestaks teatud riikide pühendumist euroga liituda.

Poola uus peaminister Beata Szydlo on varasemalt kirjeldanud eurot kui «halba ideed», mis teeks Poolast «teise Kreeka.»

«Mitme valuuta liidu» idee tõusetus ka hiljutisel Briti rahandusministri George Osborne’i ja Draghi kohtumisel Londonis. Juba novembris teatas Osborne, et Suurbritannia soovib Euroopa Liidu lepingusse klauslit, kus tunnistatakse, «et Euroopa Liidus on enam kui üks valuuta.»

Praeguse leppe järgi on Euroopa Liidu ametlik valuuta euro ning iga liige on kohustatud liituma – välja arvatud Suurbritannia ja Taani. 28 liikmesriigist on euro kasutusele võtnud 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles