Euro kurss tegi hiigelhüppe

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi eilsel pressikonverentsil, mis põhjustas eile euro kursi suure tõusu.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi eilsel pressikonverentsil, mis põhjustas eile euro kursi suure tõusu. Foto: SCANPIX

Euro kurss tegi eile peaaegu seitsme aasta suurima hüppe pärast seda, kui Euroopa Keskpanga nõukogu eile vastu võetud majanduse stimuleerimismeetodid ei vastanud kaugeltki turu ootustele.

Eile õhtuks oli Euroopa ühisvaluuta tugevnenud 3,1 protsenti 1,091 dollarini, mis on nii likviidse valuutapaari kohta väga suur tõus. Viimati kerkis euro dollari suhtes 2009. aasta märtsis, mil finantsturud olid saavutanud finantskriisiaegse madalaima taseme.

Spetsialistide sõnul on tegemist siiski ajutise liikumisega, sest tegelikult on euro pigem langustrendis. Aastaga on Euroopa ühisraha nõrgenenud dollari suhtes 9,8 protsenti.

«Üleüldine pilt pole muutunud. EKP otsus põhjustas euro lühikeste positsioonide katmise, aga kuna oli läheneva aastalõpu tõttu õhuke, võimendas see liikumisi,» selgitas Reutersile valuutakursi suuri liikumisi investeerimisfirma State Street valuutakauplemise üksuse juht Tokios Bart Wakabayashi. Lühikeste positsioonide katmine tähendab seda, et need, kes panustasid euro nõrgenemisele, pidid oma kaotuste minimeerimiseks kiiresti valuutat ostma. «Dollarit on lihtsam toetada, sest lugu ei seisne enam vaid Fedi (USA keskpanga ehk Föderaalreservi) intressimäärade tõstmises, vaid selles, kui tihti ta hakkab seda tegema,» lisas Wakabayashi.

Euroopa Keskpanga nõukogu otsustas pikendada varaostuprogrammi ehk rahatrükki poole aasta võrra 2017. aasta märtsini ning langetada hoiusteintressi 0,10 protsendipunkti võrra miinus 0,30 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles