Ettevõtete kasumid hakkasid taas kasvama

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enim investeerisid tööstusettevõtted
Enim investeerisid tööstusettevõtted Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ettevõtlussektori kogukasum oli tänavu kolmandas kvartalis 892 miljonit eurot, mis oli 5 protsenti suurem kui aasta varem samal ajal, teatas Statistikaamet.

Võrreldes 2014. aasta kolmanda kvartaliga suurenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid kinnisvara- ning info ja sideettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim veonduse ja laonduse ning töötleva tööstuse ettevõtted.

Ettevõtted müüsid 2015. aasta kolmandas kvartalis kaupu ja teenuseid 12,4 miljardi euro eest, mis oli 2 protsenti vähem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandusettevõtete müügitulu jäi mullusele tasemele mõjutatuna põhiliselt müügitulu vähenemisest hulgikaubanduses. Samas jae- ja sõidukikaubanduses müügitulu kasv jätkus. Töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu vähenes 3 protsenti.

Ettevõtete kulud vähenesid 2015. aasta kolmandas kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 3 protsenti, samas tööjõukulud suurenesid 7 protsenti. Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes 2 protsenti. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5800 eurot kvartalis ehk 5 protsenti rohkem kui mullu kolmandas kvartalis.

Ettevõtete investeerimisaktiivsus on jätkuvalt madal. Ettevõtted investeerisid 2015. aasta kolmandas kvartalis 578 miljonit eurot, mis oli 6 protsenti vähem kui aasta varem samal ajal. Investeeringud vähenesid eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes teist aastat järjest. Investeeriti peamiselt ehitistesse  ning masinatesse ja seadmetesse.

Suuremad investeerijad olid töötleva tööstuse, energeetika-, kaubandus- ning kinnisvaraettevõtted, kes tegid kokku üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes 2014. aasta kolmanda kvartaliga suurenesid vaid investeeringud ehitiste soetamisse ning masinatesse ja seadmetesse. Ülejäänud investeeringud vähenesid, neist enim investeeringud transpordivahenditesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles