Idanaabri allakäik sunnib Heleniuse Venemaa põlluärist taanduma

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joakim Helenius
Joakim Helenius Foto: Toomas Huik /PM/SCANPIX BALTICS
  • Helenius: parem, kui venelased harjutavad põllumajandusäri Venemaal ise.
  • Ootustele vastupidiselt ei suuda Venemaa oma põllumajandust toetada.
  • Trigon Agri investeerib Venemaa ettevõtete müügist saadud vahendid Ukrainasse.

Eesti tuntuimaid riskiinvestoreid Joakim Helenius alustas läbirääkimisi, et müüa juba eeloleval aastal Venemaa ettevõtjatele Leningradi oblastis asuv piimafarm ja Rostovi oblastis asuv viljakasvatusettevõte.

„Parem, kui venelased harjutavad põllumajandusäri Venemaal ise, sest viimase paari aasta jooksul pole meil seal peale murede midagi olnud,“ rääkis Helenius Postimehele. „Vastupidiselt lääne toidule kehtestatud sanktsioonidega kaasnenud ootustele pole riigi toetus põllumajandusele suurenenud. Piimatootmisele makstavad toetused vähenesid ja investeerimistoetusi saavad üksnes need ettevõtjad, kes on valitseva võimuladvikuga usalduslikes suhetes.“

Heleniuse haldusfirmale Trigon Agri kuuluva piimafarmi lehmad ja tehnoloogia on toodud Eestist, juhitakse Euroopa asjatundjate poolt, jääb ettevõtte efektiivsus siiski alla Eesti piimafarmide omale. „Ma ei mõista viletsamate tulemuste põhjust, kuid võin kinnitada, et Venemaa mõistes on tegemist väga tugeva ettevõttega, mis on parim kogu lähikonnas,“ lausus Helenius.

Trigon Agri kavatseb Venemaa ettevõtete müügist saadud vahendid investeerida Ukrainasse, kus nii ettevõtluskeskkond kui ka suhtumine välisinvestoritesse on oluliselt parem kui Venemaal.

„Tahan näha, kuidas Venemaal asjad edasi arenevad, kuid ma ei kavatse lähiajal sinna kindlasti investeerida,“ lisas Helenius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles