Kriitikud kahtlevad Zuckerbergi lubaduse siiruses

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Zuckerberg ja tema naine Priscilla Chan Zuckerberg tütre Maxiga.
Mark Zuckerberg ja tema naine Priscilla Chan Zuckerberg tütre Maxiga. Foto: AP / Scanpix

Ükskõik kui heasoovlik oli Facebooki asutaja Mark Zuckerbergi ja tema naise lubadus annetada 99 protsenti oma Facebooki aktsiatest, ei pea ta teisipäeval tehtud avalduse alusel sentigi oma 45 miljonist USA dollarist tegelikult annetama.

Kriitikud toovad välja, et Zuckerberg ja tema naine ei lubanud selle raha jagamiseks asutada MTÜ-d või sihtasutust, vaid tavalise ettevõtte, mis tähendab, et selle kaudu võib raha annetada, aga seda ei pea tegema igal aastal, nagu näiteks sihtasutuses, kirjutab Bloomberg.

Tuuakse välja, et Zuckerberg võib selle ettevõtte kaudu teha hoopis investeeringuid või panustada «poliitilisse debatti» ehk maksta raha lobistidele ja selle kaudu kasumit teenida.

San Diego ülikooli maksuõiguse professor Victor Fleischer tõi välja, et Zuckerberg ja tema naine lihtsalt lubasid tulevikus mingi osa rahast heategevuseks anda. «Aga väljapakutud struktuur sarnaneb pigem perefirmale, mida kasutatakse nii investeeringuteks kui ka heategevuseks,» ütles ta.

Facebooki kõneisik Rachael Horwitz ütles, et Zuckerberg ja Chan usuvad, et uus ettevõte hakkab tegelema nii MTÜ-de rahastamise, erainvesteeringutega kui ka poliitilistes debattides osalemisega. Annetuste pealt peab maksma ühtlasi vähem makse.

Bloomberg toob välja, et Zuckerberg ei ole ka siiani eriti makse maksnud – ta on küll kahel korral müünud veidi aktsiaid, kuid palka maksab ta endale vaid ühe dollari kuus. Lisaks kasutab ka Facebook sarnaselt teistele rahvusvahelistele firmadele maksudest eemale hoidmise skeeme, millega viiakse kasum maksuparadiisi Kaimani saartele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles