Soome arendaja vahetus lükkas Balticconnectori toetusetaotluse kevadesse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitrassi paigaldamine merepõhja Norra ja Suurbritannia vahel.
Gaasitrassi paigaldamine merepõhja Norra ja Suurbritannia vahel. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Eesti-Soome gaasiühenduse Balticconnector arendajad Elering ja Baltic Connector OY otsustasid pikendada projekti lõpliku rahastamistaotluse esitamist kuni eeldatavalt järgmise aasta kevadel toimuva ühishuviprojektide rahastamise taotlusvooruni.

Rahastamistaotluse täpsustamise eesmärk on suurendada kindlustunnet saavutamaks Euroopa Liidult oluline kaasfinantseering projektile, teatas Elering.

Eleringi teatel tuleneb taotluse täpsustamise vajadus asjaolust, et Soome poolel vahetus projekti arendaja vahetult enne rahastamistaotluse sisseandmist tänavu oktoobris, mis on toonud kaasa märkimisväärseid korralduslikke muudatusi projektis.

Euroopa Komisjon kinnitas sel nädalal 5,4 miljoni euro suuruse rahaeralduse Baltic Connector OY-le, mis Eleringi teatel võimaldab täpsustada projekti enne lõplikku esitamist järgmisesse rahastamisvooru.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul annab see rahaeraldus kindlustunde, et lähema paari kuu jooksul koos Baltic Connector OY-ga projekti täiendavalt ette valmistades on võimalik jõuda kevadel olulise kaasrahastamise määrani.

Veebruaris valmib Balti riikide ja Soome ühtse gaasituru uuring, mis annab täpsema aluse Balticconnectori mõjude hindamiseks, teatas Elering. Samuti valmib uue aasta alguses meretorustiku eelprojekt ja Eesti-Soome gaasivõrkude mudel, mille alusel täpsustub gaasiühenduse eeldatav maksumus.

Baltic Connector OY on Soome tänavu asutatud riigifirma, mis võttis üle Balticconnectori projekti arendamise Gazpromi osalusega Gasumilt, kui viimane teatas toruühenduse arendamisest loobumisest majanduslikel kaalutlustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles