Väinamere Liinid ei saanud ka riigikohtus õigust

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Küllike Rooväli

Riigikohus ei rahuldanud täna teatavaks tehtud otsusega Väinamere Liinide OÜ kassatsioonkaebust majandusministeeriumi korraldatud riigihanke kohta Hiiu- ja Saaremaa parvlaevaliinide vedaja leidmiseks.

Väinamere Liinid (VL) taotles oma kaebuses, et Tallinna Sadama tütarfirmade TS Laevad OÜ ja OÜ TS Shipping pakkumuse nii konkursitingimustele vastavaks tunnistamine kui ka võitjaks tunnistamine tühistataks. Kaebaja selgitusel oli ühispakkujate pakkumus liiga madal, nad on saanud riigiabi ning nende laevade ehituskonkurss on altkäemaksuskandaali tõttu tühine.

Riigikohus tuvastas sarnaselt halduskohtuga, et ministeeriumil ei pidanud tekkima kahtlust, et ühispakkujate pakkumus on põhjendamatult madala maksumusega. Ministeerium pidas praegust parvlaevade kasutamise kulu põhjendamatult suureks, sest laevad olid prahitud mitme ettevõtja kaudu kõrge hinnaga, mis viis üles teenuse omahinna. OÜ Taali Grupp prahib (rendib) parvlaevu ASile Saaremaa Laevakompanii, kes prahib laevad edasi enda tütaräriühingule Väinamere Liinid.

Halduskohus tegi kindlaks, et ühispakkujate pakkumuse maksumuse nüüdisväärtus oli 241 104 116 eurot ja kaebajal 270 914 246 eurot, nende vahe oli ligi kümme protsenti ning mõlemad maksumused ületasid ministeeriumi eeldatud maksumust. Seega leidis ka riigikohus, et ministeeriumil polnud mingit põhjust arvata nagu oleks ühispakkujate pakkumuse maksumus põhjendamatult madal.

Riigiabi saamise põhjendusel saaks pakkuja kõrvaldamist kaaluda juhul kui pakkumus oleks põhjendamatult madal, tõdes riigikohus. Ainuüksi fakt, et pakkuja on saanud riigiabi, ei saa kaasa tuua pakkumuse tagasilükkamist, leidis kolleegium.

Samuti leidis riigikohus, et isegi juhul kui kaebaja esitatud väide parvlaevade projekteerimisel antud altkäemaksude kohta peaks paika pidama, ei mõjutaks see hanget, sest AS Tallinna Sadam ei ole pakkuja; ühispakkujaid ega nende seaduslikke esindajaid aga ei ole altkäemaksude eest karistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles