Eesti ärikeskkond on «Läänemere keskmine»

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp.
Eesti lipp. Foto: Toomas Tatar

Swedbanki Läänemeremaade konkurentsivõime indeks näitab, et Eesti ärikeskkond paranes 2015. aastal kolmandat aastat järjest. Hinnang Eesti ärikeskkonnale püsis indeksis kajastatud kümne Läänemere äärse riigi keskmisel tasemel.

Eesti reiting jäi alla Norrale (kes sai kõrgeima hinnangu), Rootsile, Soomele, Taanile ja Saksamaale, aga oli kõrgem Lätist, Leedust, Poolast ja Venemaast (kelle ärikeskkond sai valitud riikidest madalaima hinnangu).

Swedbanki vanemökomist Liis Elmiku sõnul paranes Eesti ärikeskkond tänu edusammudele pooltes indeksis kajastatud kümnest valdkonnast. «Suurim edasiminek toimus eelmise aastaga võrreldes finantsturgude, hea valitsemistava, innovatsioonikliima ja taristu vallas,» märkis ta.

 «Maailma tippudega võrreldes on Swedbanki indeksi järgi Eesti ärikeskkonnal kõige rohkem arenguruumi logistika vallas. Maailmapanga poolt antud valdkonna spetsialistide hulgas läbi viidud küsitluse järgi vajavad täiustamist nii saadetiste õigeaegsus kui logistikateenuste kvaliteet ja hind. Maailmapanga logistika indeksi järgi on meie lähiriigid Saksamaa, Rootsi ja Norra logistika valdkonnas maailma parimad,» ütles Elmik.

Äritegemise lihtsustumisest hoolimata vajab Eesti jätkuvalt investeeringuid. «Eesti majanduskasv on viimasest majandus- ja finantskriisist saadik põhinenud olulisel määral hõive kasvul. 2011. aastast alates on tööturule lisandunud 36 000 töötajat – see on peaaegu Pärnu linna jagu. Selle põhjuseks on nii madalam tööpuudus kui hõive suurenemine tööturult varem eemal olnud inimeste arvelt nagu vanurid ja õppurid. Kuna töötajate arv hakkab lähiaastatel vähenema, siis tööjõu panus majanduskasvu alaneb. Seetõttu peaks majanduse senise kasvutempo säilitamiseks suurenema nii kapitali ehk investeeringute kui ka tootlikkuse panus,» sõnas ta.

«Tootlikkuse vallas on Eestil arenguruumi küllaga, kuna näiteks tootlikkus ühe töötunni kohta on Eestis praegu üks Euroopa Liidu madalaimaid,» lisas Elmik.

Swedbank koostab Läänemere regiooni konkurentsivõime indeksit 2010. aastast alates. Indeks koosneb kümnest valdkonnast, mis Swedbanki arvates iseloomustavad vastava riigi ärikeskkonda ja konkurentsivõimet kõige rohkem. Indeks võimaldab võrrelda Läänemere äärsete riikide arengut omavahel ja eelmiste aastatega võrreldes. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles