Tuntud majandusteadlasel on ISISe tõusu põhjuste kohta vastuoluline teooria

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe võitleja.
ISISe võitleja. Foto: STRINGER/REUTERS

Aasta pärast oma tõelise menuki «21. sajandi kapitalism» ilmumist tuli Prantsuse majandusteadlane Thomas Piketty välja teooriaga ISISe tõusu põhjuste kohta, mis on isegi vastuolulisem kui tema suurteos.

Piketty kirjutas hiljuti Le Monde’is, et Lähis-Ida terrorismilaine on põhjustanud piirkonnas lokkav ebavõrdsus, milles on omakorda süüdi lääneriigid ise, vahendab The Washington Post.

Tema hinnangul on Lähis-Ida poliitika ja sotsiaalsüsteem muutunud väga haavatavaks sellepärast, et naftast pärit rikkus on kontsentreeritud mõne suhteliselt väikse rahvaarvuga riigi kätte. Egiptuse ja Iraani vahele jäävalt territooriumilt leiab mitu naftamonarhiat, mis kontrollivad 60-70 protsenti rikkust, aga seal elab vaid veidi rohkem kui 10 protsenti piirkonna 300 miljonist inimesest.

Washington Post toob välja, et Piketty küll ei nimeta riike, kuid võttes arvesse tema möödunud aastal ilmunud teadustööd ebavõrdsusest Lähis-Idas, võib eeldada, et ta pidas silmas Katari, Araabia ühendemiraate, Kuveiti, Saudi-Araabiat, Bahreini ja Omaani. Tema arvutuste järgi elas nendes riikides 2012. aastal 16 protsenti regiooni rahvastikust, kuid nende riikide majandused (SKT-d) moodustasid kokku 60 protsenti piirkonna SKTst.

Selline rikkuse kontsentratsioon väikese rahvaarvuga riikidesse on muutnud selle piirkonna maailma kõige ebavõrdsemaks. Piketty sõnul on nendest majanduslikest tingimustest saanud džihadistidele veenev õigustus lisaks lääneriikide peetud sõdade ohvritele.

Ta süüdistab selles ebavõrdsuses ja naftamonarhiate säilimises lääneriike. «Neid režiime toetavad nii sõjaliselt kui ka poliitiliselt lääneriigid, kes on õnnelikud, kui saavad sealt omakorda toetust oma [jalgpalli]klubidele või sinna relvi müüa. Pole ime, et meie õppetunnid sotsiaalse võrdsuse ja demokraatia kohta Lähis-Ida noortele väga peale ei lähe,» kirjutab Piketty.

Ka terrorismi vastu tuleks Piketty sõnul võidelda majanduslike vahenditega. Et võita regiooni vaesemate inimeste usaldust, peaks lääneriigid tema sõnul näitama, et on rohkem huvitatud regiooni sotsiaalsest arengust, kui oma finantshuvidest ja suhetest rikaste perekondadega. Selleks peaks Piketty hinnangul mõjutama Lähis-Ida naftaraha kasutama rohkem regionaalseks arenguks ja hariduseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles