ABB miljardikärbe puudutab ka Eestit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ABB tehas Jüris Harjumaal.
ABB tehas Jüris Harjumaal. Foto: Toomas Tatar

Elektriseadmeid ehitavas ABBs käivitunud miljardi USA dollari (942 miljoni euro) suurine kulukärpeprogramm ei jäta ka ettevõtte Eesti allüksusi puutumata.

Hiina senisest kiduram areng ja madal naftahind sundisid ABB-d vähendama oma järgmise aasta kasvuprognoose ja kuulutama välja kärpeprogrammi. Programmi eesmärk on vähendada ettevõtte kulutusi ühe miljardi USA dollari võrra, millest 600 miljoni dollari suurune kärbe tehakse juba aasta viimases kvartalis.

Kärpeprogramm ongi nüüd jõudnud ABB allüksusteni. Hiljuti teatas Soome ABB, et on alustanud ametiühingutega läbirääkimisi 95 töökoha vähendamiseks Helsingis mootoreid ja generaatoreid koostavas tehases. See on kümme protsenti Helsingi tehase tööjõust.

Eestis, kus ABB ei seisa vastamisi mõjuvõimsate ametiühingutega ega pea oma koondamisplaane eelnevalt läbi rääkima, ei õnnestu ka ettevõttelt teada saada, kuipalju ja kus töökohti kärbitakse - kui üldse. On ent ilmne, et kärped puudutavad suuremal või vähemal määral ka ABB Eesti allüksusi.

«Eesti ABB on osa ABB Grupist ja loomulikult mõjutavad grupis tehtud otsused otseselt või kaudselt, suuremal või vähemal määral ka meid,» ütles Postimehele ABB Balti riikide personalijuht Agnes Hansen.

Personalimuudatuste kohta Hansen täpset infot ei jaga: «2016. aasta kohta on veel vara midagi öelda. Meie äriüksused on viinud töötajate arvu vastavusse äritegevusega. Sõltuvalt äriüksusest on töötajate arvu nii vähendatud kui ka suurendatud.»

Samuti ei ole veel teada, kuidas mõjutab kümne protsendi töötajate kärpimine Soomes ABB Eesti tootmist; et kas suurfirma kulude kokkuhoiu eesmärgil osa tootmist üle lahe toob või mitte.

«Ka selle kohta on veel vara midagi öelda. ABB Grupp globaalse ettevõttena praktiseerib pidevalt tööde ja tegevuste üleviimist ühest riigist teise. See näitab ettevõtte paindlikkust ja võimet kohanduda muutuvate oludega,» märkis Hansen.

Hanseni sõnul pole kulude kärpimine eesmärk omaette, vaid vahend ettevõtte muutmisel efektiivsemaks ja paindlikumaks. «ABB Grupp vaatab seda protsessi kui tervikut. Eesmärk on lihtsustada nii juhtimist kui ka igapäevase töö korraldamist. Oleme kogu aeg tegutsenud kuluteadlikult – see on jooksev protsess,» ütles ta.

«Täna oleme olukorras, kus lisaks kulude kärpimisele on korrigeeritud ka lähema viie aasta tulude kasvu vähenenud makromajanduslike ootuste põhjal,» lisas Hansen. «Tänast reaalsust kujundavad mitmed makromajanduslikud tegurid, millest peamised on püsivad madalamad naftahinnad, tööstustoodangu kasvu aeglustumine ja uute turgude kasv alla 2014. aastal püstitatud ootuste. Hoiame oma ambitsioonid turu arenguga vastavuses.»

Lisaks ühekordsele kulude kärpe programmile on Hanseni sõnul ABB-l käigus ka pidevalt jätkuv programm, mille eesmärk on vähendada kulutusi summa võrra, mis võrdub 3-5 protsendiga aastasest müügitulust. «Tõhusam käibekapitali haldus peaks 2017. aastaks eelduste kohaselt vabastama vähemalt kaks miljardit dollarit, mida saab kasutada investeerimiseks suurtesse kapitalikuludesse, teadus- ja arendustegevusse, kontrollitud omandamistesse ja aktsionäridele kasumi teenimiseks,» rääkis ta.

Septembris teatas ABB, et ühendab oma elektrisüsteemide divisjoni, mille operatsioonide hulka kuulub ka tuulefarmide püstitamine ja mis on tootnud viimasel ajal sadu miljoneid dollareid kahjumit, elektritarvikute divisjoniga, kuhu kuuluvad muu hulgas ka Eesti ja Soome koostetehased. Ühendatud elektrivõrkude divisjonil on 39 000 töötajat ja 12,6 miljardi dollarini ulatuv aastakäive, kuid selle kasumlikkus on 4,7 protsenti, märksa madalam kui teistel ABB divisjonidel.

Hiljuti teatas üle viie protsendi suurusest osalusest ABBs Rootsi investeerimisgrupp Cevian. Cevian on tuntud kui aktiivne investor, kes survestab enda omanduses olevaid ettevõtteid parema kasumlikkuse suunas. Lisaks ABB-le ka Volvo ja ThyssenKruppi aktsiaid omav Cevian pole siiski seni ABB juhtkonnale survet avaldanud, vahendas Reuters.

Oktoobris teatas ABB 577 miljoni USA dollari suurusest kasumist kolmandas kvartalis, ületades analüütikute ootusi 50 miljoni dollariga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles