Ogneštšikov: repotehingud kukutavad Vene börse

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MICEXi maaklerid tööhoos täna, mil finantsjärelevalve peatas kauplemise Vene börsidel.
MICEXi maaklerid tööhoos täna, mil finantsjärelevalve peatas kauplemise Vene börsidel. Foto: AFP / Scanpix

Hansa Venemaa aktsiafondi eksjuhi ja täna Venemaal tegutseva investeerimispanga UFG Asset Management vanemportfellihalduri Vadim Ogneštšikovi sõnul laastavad Vene börse repotehingud, mis olid tehtud laenurahaga ja mis panustasid tõusule.

«Repotehingute tõttu meenutab olukord mulle väga 1998. aasta finantskriisi, aga samas on fundamentaalnäitajad tolle ajaga võrreldes nagu öö ja päev, täna on Venemaa põhinäitajad tugevad,» kommenteeris Ogneštšikov aripaev.ee-le.

«Tõesti, võimenduste ja vähese likviidsuse tõttu kukub Vene börs nagu kivi ning nii sisemaised kui ka välisinvestorid likvideerivad oma aktsiaid Venemaal juba tegelikult kuu aega,» ütles ta.

Tema sõnul algas langus 25. juulil, kui Vene peaminister Vladimir Putin ründas teravalt Venemaa suurima söetootja Metšel juhti ning määras talle 30 miljoni USA dollari suuruse trahvi.

See tegi välisinvestorid ärevaks ning tõi meelde Jukose juhiga juhtunu.  

Vastates küsimusele, kui kaua see langus veel edasi võiks kesta, ütles Ogneštšikov, et praegune langus lõpeb, kui likviidsus repoturul taastub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles