Gazprom peatas gaasitarned Ukrainale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina gaasihoidla.
Ukraina gaasihoidla. Foto: Reuters / Scanpix

Vene gaasikontsern Gazprom teatas kolmapäeval gaasitarnete peatamisest Ukrainale, süüdistades Kiievit uue ettemakse tegematajätmises.

Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller ütles, et Ukraina oli Eesti aja järgi kella 9-ks kolmapäeva hommikul kasutanud ära kogu gaasikoguse, mille eest ta oli maksnud ning «uut ettemakset pole tehtud».

«Seetõttu on uue ettemaksuni tarned peatatud,» sõnas ta.

«Vene gaasi ostmisest keeldumine tekitab tõsiseid riske usaldusväärsele gaasitransiidile Euroopasse läbi Ukraina ja gaasitarnetele Ukraina tarbijatele tuleval talvel,» lausus Miller.

Venemaa ja Ukraina tülitsevad alates 2014. aasta kevadest gaasihinna üle ning gaasitarneid on sestsaadik mitu korda peatatud ja seejärel uuesti taastatud.

Moskva alustas oktoobris uuesti juulis peatatud gaasitarneid kokkuleppe alusel, millega Kiiev nõustus ettemaksurežiimiga. Kokkulepe nägi ette Vene gaasitarneid nn talveperioodi vältel märtsi lõpuni hinnaga 230 dollarit 1000 kuupmeetri kohta.

Ligi 15 protsenti Euroopa Liidu gaasivajadusest katab Ukraina kaudu transporditav Vene gaas.

Gazpromi teadaanne langeb ajale, mil Moskva ja Kiievi niigi pingelised suhted on veelgi teravnenud seoses Ukraina elektrivarustuse ja kaubatarnete peatamisega annekteeritud Krimmi poolsaarele.

Varasemad Vene-Ukraina gaasitülid on viinud tarnekatkestusteni. 2009. aastal katkesid Vene gaasitarned Ukraina kaudu Euroopa Liitu keset talve.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles