Kaja Koovit: eneseimetluse raske koorem

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Postimehe majandustoimetuse juhataja Kaja Koovit.
Pildil Postimehe majandustoimetuse juhataja Kaja Koovit. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti majandus ehk siin toodetud kaupade ja teenuste koguväärtus kasvas kolmandas kvartalis aastatagusega võrreldes 4,7 protsenti. Euroliidus on see Eurostati andmetel, vähemalt seni tulemused avaldanud riikide seas, parim näitaja ja annaks justkui taas põhjust kestvateks kiiduavaldusteks meie nutikatele juhtidele.


Samas ei kiputa eriti rääkima sellest, et pärast ülisuuri kukkumisi on tõusunumbreid kergem näidata, ega sellest, et vaatamata muljetavaldavale kasvule oleme kogutoodangu absoluutnumbrites tagasi viie aasta taguses ajas, ning et kõige tipuks on inflatsioon majanduse kasvunumbriga võrdne.

Muidugi teeb heameelt aastatagusega võrreldes 40 protsenti kasvanud majanduse kasvumootor eksport. Tööpuudus on sellele vaatamata väga kõrge ning välisanalüütikud hoiatavad, et taastumine on habras ja meil puudub ekspordivõimsus, millega majandust eelolevatel aastatel edasi viia.

Paraku tegeleme valimisvõitluses uute väärtuste tootmiseks vajalike lahenduste otsimise asemel olemasolevate väärtuste ümberjagamisega. Sellisel moel aga investeeringuid riiki ei tule. Olgu meil pealegi euro käegakatsutav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles