Eurovastase tellitud uuringu põhjal rahvas eurot ei poolda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank tutvustas euromüntide stardikomplekti.
Eesti Pank tutvustas euromüntide stardikomplekti. Foto: Toomas Huik.

Eesti krooni eest võitlev jurist ja ajaloolane Anti Poolamets tellis oma raha eest Saar Pollilt uuringu, et selgitada rahva meelsus euro suhtes.

Üleriigilise avaliku arvamuse käigus küsitleti üle 1500 inimese ning uuriti Eesti elanike suhtumist uude rahasse, vahendab Reporter.

Küsimusele «Kas teie pooldate Eesti kroonilt eurole üleminekut?» vastas 53 protsenti küsitletutest eitavalt.

«Me saime selge vastuse, et enamus on euro vastu,» ütles Poolamets tulemusi kommenteerides. «Tulemus on nii juulikuise Emori küsitluse kui ka oktoobrikuise Saar Polli küsitluse järgi olnud selge «ei» ja seda nii eestlaste kui mitte-eestlaste hulgas.»

Sotsioloog Andrus Saare sõnul on eurovastased meeleolud valdavad kõigis eurole üle minevates riikides. «Mitte üheski teises riigis ei ole ka toetajate arv suurem kui vastaste arv, Poolas on enam-vähem võrdsed,» rääkis ta.

Riigikantselei ning rahandusministeeriumi tellitud uuringu põhjal toetas eurole üleminekut oktoobris 49 protsenti elanikest ning vastu oli 40 protsenti.

Anti Poolamets leiab, et euro kasutusele võtmisega rikutakse Eesti põhiseadust. «Mina olen seda meelt, et sellel teemal oleks pidanud referendumi läbi viima ja ma näen, et referendumil oleks võinud tulla selge «ei» vastus,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles