Advokaadid jahivad filme loata alla laadinud ja jaganud soomlasi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Failide allalaadimine
Failide allalaadimine Foto: AFP / Scanpix

Üle tuhande Soome elaniku on saanud advokaadibüroo karmi kirja, kus nõuab hüvituse maksmist internetist loata alla laaditud või sinna jagamiseks üles laaditud filmide eest. Nõutav summa võib ulatuda tuhande euroni ja selle mittemaksjaid ähvardatakse kohtuga.

Üks levinumaid pisirikkumisi, internetti loata üles laaditud filmide vaatamine ja nende omakorda välja jagamine oli seni asi, millest pääses Soomes enamjaolt karistuseta. Nüüd enam niiväga mitte, vahendab Soome rahvusringhääling YLE.

Suve jooksul on advokaadibürood saatnud üle tuhandele inimesele kirja, kus adressaati süüdistatakse filmi autoriõiguste rikkumises ja küsitakse 600-3000 euro suurust kahjutasu. Et advokaadid ise trahvi teha ei saa, on kiri pigem ettepanek maksta filmi autoriõigusi omavale ettevõttele hüvitist. Pakkumisest keeldujaid ähvardatakse kohtuga.

YLE teatel on autoriõiguste omanikke esindavad õigusbürood palganud asjatundjaid, kes teevad kindlaks filmi loata levitanud arvuti IP aadressi. Selle järgi teeb õigusbüroo omakorda tururegulaatorile avalduse IP aadressi kliendiandmete saamiseks. Selliseid avaldusi on tänavu tehtud 153, mullu 103 ja igas avalduses võib olla sadakond IP aadressi.

Õigusbürood Hedman Partnersi jurist Joni Hatanmaa kirjeldab seda protsessi kui järelevalve infrastruktuuri ülesehitamist. Aastaga on firma kätte saanud 10 000 soomlase andmed, neist esimesele tuhandele on hüvituse maksmise ettepanek välja saadetud ning kolme mittemaksja kohta tehtud kohtusse avaldus.

Hatanmaa sõnul on bürool seatud selged sihid, kui mitme IP aadressi omanik tuleb tuvastada, kui paljudele kiri saata ja kui palju hüvitise kirja prügikasti viskajaid kohtusse anda.

Kuri kiri saadetaksegi IP aadressi omanikule, ehk sellele, kelle nimel on internetiühendus. Seega ei pruugi kirja saaja olla tingimata see isik, kes autoriõigusi rikkunud on. Sestap võib olla asja raske kohtus tõestada.

Advokaadibüroo Turre Legal pakub oma teenust neile, kes kurja kirja on saanud. Ettevõtte advokaadi Herkko Hietaneni sõnul päädib enamik juhtumeist kohtuväliselt: hüvitise summa vaieldakse vastaspoolega väiksemaks, seda omakorda vahendustasu eest.

Sestap on osa kliente kahtlustanud Turre Legalit ja autoriõigust kaitsvaid advokaate kogu skeemi rajamises, kuid advokaadid ise eitavad seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles