Inimesed võtavad üha enam laenu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti ettevõtete ja majapidamiste laenu- ja liisinguportfell jätkas oktoobris stabiilset kasvu. Laenude ja liisingute kogumaht oli kuu lõpus 15,9 miljardit eurot ehk 3,6 protsenti suurem kui aasta tagasi.

Eluasemelaenude maht kasvas neljandat kuud järjest aasta võrdluses 3,9 protsenti. Uusi eluasemelaenusid on viimastel kuudel lisandunud mõnevõrra aeglasemas tempos kui aasta esimesel poolel, teatas Eesti Pank.

Eluasemeturu tehinguaktiivsuse ja keskmiste hindade tõus on viimastel kuudel samuti pisut aeglustunud. Majapidamiste muude laenude aastakasv on kiirenenud 4,8 protsendini. Selle taga on peamiselt autoliising, mis suurenes aastataguse ajaga võrreldes 14 protsenti.

Eluasemelaenude keskmine intressimarginaal on tänavu suurenenud. Baasintressimäära langusest hoolimata püsis eluasemelaenude keskmine intressimäär ka oktoobris 2,3 protsenti juures. Ettevõtete laenude keskmine intressimäär, mis on sõltuvalt äriprojektide eripärast ja riskisusest muutlik, on kahel viimasel kuul tõusnud.

Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht vähenes oktoobris 195 miljoni euroni ja moodustas 1,4 protsenti laenuportfellist. Pikemat aega viivises olevate laenude maht kahanes peamiselt tööstus- ja kaubandusettevõtete viivislaenude vähenemise tõttu.

 Ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kasv püsis ka oktoobris kiire, aasta võrdluses 8,2 protsenti. Hoiuste kogumaht suurenes kuu lõpuks 10,5 miljardi euroni. Majapidamiste hoiuste aastakasv on viimastel kuudel pisut aeglustunud, oktoobris 6,7%ni. Ettevõtete hoiuste aastakasv oli oktoobris 10.

Ettevõtetele väljastatud laenude ja liisingute portfell suurenes aastaga 3,2 protsenti. Viimastel kuudel on kiiremini kasvanud kaubandus-, energeetika- ja tööstusettevõtetele väljastatud laenude ja liisingute maht. Põllumajandus- ning veondus- ja laondusettevõtete laenude maht on aastataguse ajaga võrreldes vähenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles