Arengufondi tütre erastamisega on probleeme

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kivimägi
Toomas Kivimägi Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigikogu majanduskomisjon arutas esmaspäeval Arengufondi tütarettevõtte Smartcapi haldamise erastamist; komisjoni esimehe Toomas Kivimägi hinnangul oleks otstarbekas Smartcapi investeerimisportfell ja selle juhtimine anda üle Kredexile.

«Arengufondi nõukogu otsus eelmisest aastast näebki ette selle portfelli haldamise erastamist, mille alusel on Arengufond seni toimetanud," ütles majanduskomisjoni esimees Toomas Kivimägi BNSile. Ta lisas, et tema jaoks on selle idee puhul kerkinud aga mõned murekohad ja küsimärgid.

«Me tahame olla kindlad, et see on hea plaan või kui seal on probleeme, siis muuta seda otsust. Seal on kaks sellist probleemkohta, üks on see optsioonide teema. Tundub, et need on olemas ja üsna lahked,» ütles ta. Täpsemalt ei soovinud Kivimägi hetkel nendest optsioonidest rääkida.

«Teine on see, et ma olen visanud õhku idee, et võib-olla ei oleks otstarbekas seda juhtimist täna otse erastada, vaid võib-olla on mõistlik see investeerimisportfell ja selle juhtimine anda üle Kredexile,» märkis Kivimägi. Sarnasel seisukohal on Kivimägi sõnul ka arutelul osalenud ettevõtlusminister Liisa Oviir.

Praeguseks on ministri palvel erastamisprotsess Kivimägi sõnul peatatud kuni 2. detsembrini. «Me teeme ilmselt ettepaneku nii-öelda omaniku esindaja poolt seda veel pikendada, et läbi töötada see sama optsioonide teema ja portfelli võimaliku haldamise teema Kredexi poolt. Kuna see võtab mõnevõrra aega, siis me peame ühe kuu veel juurde võtma,» rääkis Kivimägi.

Neljapäeval arutab komisjon ka Arengufondi tuleviku laiemalt, kuna siis peaks komisjon olema saanud kõikide fraktsioonide arvamused Arengufondi võimaliku tuleviku kohta. «Ja siis Maris Lauri eestvedamisel me neid seisukohti hindame ja analüüsime,» ütles Kivimägi.

Praegu komisjonil kõik seisukohad veel käes ei ole, kuid suhtumine Arengufondi tulevikku on Kivimägi sõnul jätkuvalt väga vastandlik. «On neid, kes tulihingeliselt toetavad ja on neid, kes arvavad, et peaks reorganiseerima.»

Seitsme aastaga Arengufondile investeerimiseks eraldatud kapital on 32,9 miljonit eurot. Kokku on Smartcap 22 idufirmasse investeerinud 14 miljonit eurot, millele lisandub 32 miljonit eurot kaasatud välist kapitali, selgub Arengufondi infomaterjalidest.

Viimase nelja aasta jooksul on Smartcap müünud 2011. aastal osaluse Cleveronis, 2012. aastal Modesatis, 2014. aastal Grabcadis ja 2015. aastal Fits.mes. Kokku on fond müügist teeninud 5 miljonit eurot tulu.

Portfelli 22 ettevõttest on likvideeritud kolm, mis tähendab, et aktiivses portfellis on Smartcapil praegu 15 ettevõtet. Eelmisel aastal investeeris fond idufirmadesse Jobbatical, Lingvist ja Monese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles