Draghi vihjab juba väga selgelt: detsembris uued turgutusmeetmed

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi esinemas Euroopa panganduskonverentsil Frankfurdis.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi esinemas Euroopa panganduskonverentsil Frankfurdis. Foto: Ralph Orlowski / Reuters

Euroopa keskpank (EKP) on valmis tegutsema, et tagant turgutada euroala aneemilist inflatsiooni, ütles panga president Mario Draghi eile, vihjates juba päris selgelt, et 3. detsembril toimuva pangajuhtide koosoleku järel on plaanis välja kuulutada praegusele rahatrükile lisaks veelgi turgutusmeetmeid.

Draghi viitas praeguse varaostuprogrammi muutmisele ja deposiitide intressimäärale kui võimalikele meetmetele, mis takistaks inflatsiooni vajumast veel kaugemale seatud kahe protsendi suurusest sihtmärgist, vahendas Reuters.

Keskpanga presidendi sõnul on kasvanud risk, et EKP ei saavuta oma inflatsiooni sihtmärki. «Kui me otsustame [3. detsembril], et meie praeguse poliitika toimimise trajektoor ei ole piisav eesmärgi saavutamiseks, teeme seda, mida peame tegema, et inflatsiooni tõsta nii kiiresti kui võimalik,» ütles ta Frankfurdis konverentsil.

Draghi sõnul ei ole euroala majanduse taastumine eriti tugev ja nõudluse väljavaated maailmaturul, eriti arenevates maades, on viimastel kuudel märkimisväärselt kehvemaks läinud.

Reutersi teatel kohtub Draghi aga 19 euroala keskpanga juhist koosneva EKP juhtorgani koosolekul ka teistsuguste arvamustega.

Samal Frankfurdi konverentsil kõneles Saksa keskpanga president Jens Weidmann, Draghi ultra-lõdvenduse üks kõige mõjukamaid kriitikuid, majanduse olukorrast aga palju positiivsemal toonil, märkides, et tuleks enne järgmiste sammude ette võtmist siiski oodata.

«Ma ei näe mingit põhjust rääkida majanduse väljavaateid kehvemaks ja maalida tumedates toonides tulevikupilti,» ütles Weidmann. «Ei tasuks unustada, et juba rakendatud majanduse stimuleerimise meetmetel läheb aega enne kui nad täielikult mõjule pääsevad.»

Märtsist saadik on euroala keskpangad ostnud rahatrüki programmi raames 60 miljardi euro eest võlakirju, et inflatsiooni tõusma sundida. Kuid oktoobris tõusis tarbijahinnaindeks kõigest 0,1 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles