Raskustes Eesti Energia tahab kolmandiku vähem dividende maksta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iru soojuselektrijaam
Iru soojuselektrijaam Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Riiklik energiafirma Eesti Energia tahab algselt planeeritud 95 miljoni euro asemel käesoleval aastal maksta riigieelarvesse dividende summas 61,9 miljonit eurot, tagamaks ettevõtte finantssuhtarvude säilimise.

Valitsus otsustas kevadel, et käesoleval aastal makstakse Eesti Energiast dividende 95 miljonit eurot. Dividende ei ole veel välja maksnud, kuna rahandusminister Sven Sester lubas energiafirmal need välja maksta novembri lõpuks, vahendab BNS.

Dividendide väljamaksmine suurendaks Eesti Energia netovõlga ja vähendaks omakapitali, mis tähendab, et halveneksid finantssuhtarvud. Finantssuhtarvud on olulised, kuna ettevõtte laenulepingutes on sätestatud nende miinimumtasemed ehk laenu kovenandid. Selle tõttu pöördus energiafirma rahandusministri Sven Sesteri poole, et ta lubaks käesoleval aastal 33,1 miljoni euro võrra vähem dividende ettevõttest välja maksta.

Kui käesoleva aasta dividendide makset vähendada, siis Eesti Energia hinnangul jääksid «finantssuhtarvud käesoleva aasta lõpu seisuga nõutud piiridesse ka negatiivsete arengute korral ning aitaks kaasa riigi dividendiootuse täitmisele järgmistel aastatel.»

Rahandusminister nõustus Eesti Energia pakutuga ja esitas selle ettepaneku valitsusele kinnitamiseks.

Lisaks dividendide vähendamisega väheneb sellelt ka Eesti Energia poolt tasutud tulumaks 8,3 miljoni euro võrra, mistõttu maksab ettevõte kokku Eesti riigikassasse käesoleval aastal algselt planeeritud 118,8 miljoni euro asemel 77,4 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles