Tööstustoodang jätkas oktoobris odavnemist

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turbatööstus oli üks väheseid tööstusharusid, kus eksporttoodangu hind on kasvanud. Pildil turbatootmine Lavassaares.
Turbatööstus oli üks väheseid tööstusharusid, kus eksporttoodangu hind on kasvanud. Pildil turbatootmine Lavassaares. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks langes oktoobris võrdluses eelmise kuuga 0,3 ja eelmise aasta sama kuuga 2,2 protsenti, teatas statistikaamet.

Mulluse oktoobriga võrreldes mõjutas indeksit keskmisest enam hinnalangus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises, kütteõlide ja toiduainete tootmises ning puidutöötlemises ja puittoodete tootmises, samuti hinnatõus mäetööstuses.

Septembriga võrreldes mõjutas indeksit peamiselt hinnalangus puittoodete, toiduainete ja kütteõlide tootmises, aga ka hinnatõus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises ning elektroonikaseadmete tootmises.

«Hindade langus on töötlevas tööstuses küllaltki laiapõhjaline, kuid suuresti tingitud toorainehindade madalseisust. Keemiatööstuses sõltuvad hinnad märkimisväärsel määral naftast, mis oli tänavu oktoobris mullusest enam kui veerandi võrra odavam. Samuti on kukkunud puidu kokkuostuhinnad enamikus sortimentides,» kommenteeris tootjahinnaindeksi muutust majandusministeeriumi analüütik Karel Lember.

«Mõneti ujub vastuvoolu kergetööstus, mille allharudest näitas suurimat hinnakasvu rõivatootmine, kus toodang kallines aastaga 3,3 protsenti. Jätkuvalt on keerulised ajad piimatööstuses, mille toodang oli mullusega võrreldes 10,3 protsenti odavam. Kuigi piimapulbri hinnad on Euroopas näidanud alates augusti algusest kerget tõusutrendi, püsib antud sektoris ikkagi tugev ülepakkumine ning hindade kiire taastumise võimalused on pigem tagasihoidlikud,» lisas Lember.

Ka impordi ja ekspordi hinnaindeksid jätkasid langust. Impordiindeks langes oktoobris aastaga 5,1 ja kuuga 0,1 protsenti, ekspordiindeks aastaga 4,2 ja kuuga 0,2 protsenti.

«Ekspordihindade langus tuleb nii nõudluse vähenemisest välisturgudel kui ka toormehindade langusest. Mõned tööstusharud suutsid siiski müüa oma tooteid välisturgudele kõrgemate hindadega kui eelmisel aastal. Kümme protsenti tõusid väljaveohinnad turbatootmises, nelja protsendi piires oli hinnakasv rõiva-, paberi- ja masinatööstuses,» ütles Lember.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles