Ettevõtjad peaministrile: kas ettevõtjate halvustamine on valitsuse seisukoht?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski.
Töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski. Foto: Tairo Lutter

On ohtlik ja mõtlematu, kui poliitikud hakkavad end ettevõtjatele vastandama, ütlesid kaubandus-tööstuskoja juht Mait Palts ning tööandjate keskliidu juht Toomas Tamsar peaminister Taavi Rõivasele saadetud kirjas, küsides, kas see on valitsuse seisukoht. 

«Ma mõistan alkoholitootjaid oma erihuvi eest seismisel, ent olen kindlal veendumusel, et alkoholitootjate majanduslikud huvid ei kaalu kuidagi üles Eesti inimeste tervist. Sektor, mis teenib kasumit Eesti inimeste tapmise pealt, peab seda mõistma,» kirjutas tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski oma ametlikul Facebooki lehel 20. oktoobril.   

Ka üheainsa seadusi ja reegleid järgiva kuitahes väikese ettevõtja halvustamine valitsuse liikme poolt ei oleks vastuvõetav. Kui täna rünnatakse ühte, annab see signaali, et homme on lubatud rünnata järgmist

See sundis ettevõtlusorganisatsioonide esindajaid saatma peaministrile kirja, kus tunnevad muret Eesti poliitilises kultuuris maad võtvate ettevõtjaid halvustavate hoiakute ja väljaütlemiste pärast, sest see on ohtlik ja mõtlematu ning kahjustab ettevõtluskeskkonda. Parim ettevõtluskliima ei ole privileeg ettevõtjatele, vaid võimalus soodsate arengute tekkeks ning töökohtade loomiseks.

«Seega ei saa jätta tähelepanuta, et teie valitsuse liige on rünnanud ühte ettevõtjate sektorit, milles antakse tööd tuhandetele inimestele ja makstakse riigile ligikaudu pool miljardit eurot makse aastas. Ka üheainsa seadusi ja reegleid järgiva kui tahes väikese ettevõtja halvustamine valitsuse liikme poolt ei oleks vastuvõetav. Kui täna rünnatakse ühte, annab see signaali, et homme on lubatud rünnata järgmist,» seisis kirjas. Nad palusid peaministril öelda, kas Ossinovski ettevõtjaid solvav avaldus sotsiaalmeedias, milles ta nimetab majandusharu inimeste tapmise pealt kasumi teenijateks, on valitsuse seisukoht.

Ettevõtjatel ei ole mingeid vastuväiteid tegevusele, mis vähendaks alkoholi tarbimist Eestis ja piiraks alkoholi kättesaadavust noortele ning keegi ei ootagi terviseministrilt alkoholipiirangute kaotamist, kuid valitsuse liikmeks olemise standard nõuaks siiski võimekust olla dialoogis sektoritega, millele väga olulisi uusi piiranguid püütakse kehtestada.

Rõivas: alkoholismi vastu aitab hinna tõstmine 

Rõivas nõustus oma vastuses, öeldes, et ettevõtlikud inimesed on ühiskonna alustala. Tema jaoks on ja jääb ettevõtjasõbralik Eesti prioriteediks. 

Peaminister lisas, et alkoholi (liig)tarvitamine ühiskonnas on tundlik teema. «Endise sotsiaalministrina tean, et uuringute järgi on kõige tõhusam meede alkoholi liigtarvitamisega võitlemisel hind, mida riik saab reguleerida läbi aktsiisipoliitika,» sõnas minister, meenutades, et alkoholiaktsiis kerkib. «Kõigi teiste piirangute kehtestamisel peab väga hoolega analüüsima piirangu mõju ja olema veendunud, et riiklik keeld ka tegelikult soovitud tulemuseni jõuda aitab.»

Märksa rohkem tuleks peaministri arvates Eestis rakendada sektori eneseregulatsiooni, kus lepitakse kokku reeglites, millest üle ei astuta. Nii näiteks kehtib juba täna suuremate õlletootjate vahel kokkulepe mitte toota üle seitsmeprotsendilise kangusega õlut ning sarnaseks eneseregulatsiooniks on ruumi veelgi.

Loomulikult on ka riigil alkoholipoliitikas oluline suunanäitaja roll, esmajoones tuleks keskenduda liigtarbimise ning alaealiste alkoholitarbimise vähendamisele. «Pean väga tähtsaks, et olulisi muudatusi tehakse erinevaid osapooli kaasavalt - ettevõtlusorganisatsioonid on selles olulisteks partneriteks,» leidis peaminister.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles