Värske uuring: ametiühingusse kuulub seitse protsenti töötajaist

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingute suur meeleavaldus Helsingis septembris.
Ametiühingute suur meeleavaldus Helsingis septembris. Foto: Tairo Lutter

Statistikaameti värske tööelu uuringu põhjal on ametiühing kuuel protsendil ettevõtetest ning sinna kuulub seitse protsenti töötajaist.

Töökeskkonnavolinik on aga üle pooltes ettevõtetes, sealjuures pea kõigis üle 250 töötajaga ettevõtetes.

Uuringu järgi on praeguse tööga väga rahul 28 protsenti ning pigem rahul 57 protsenti töötajatest. Rahulolu on kõrgeim juhtide, spetsialistide ja ametnike seas, kellest on oma tööga väga rahul kolmandik.

Viimase 12 kuu jooksul on töökohal ettevõtte ja töötajate suhteid ning töötamist häirivaid konflikte kogenud iga viies töötaja. Juhiga heade suhete olemasolu peab väga tähtsaks 72 protsenti töötajaist: 79 protsenti naistest ja 65 protsenti meestest.

Ettevõtte tegevuses, töökorralduses ja -tingimustes kaasarääkimist peab pigem oluliseks või väga oluliseks seitse töötajat kümnest. Kaasamisega on väga rahul 14 protsenti ning pigem rahul 48 protsenti töötajatest. Kümnest ettevõttest üheksas on töötajatel võimalus arutada ettevõttega seotud tegevusi, töökorraldust ja -tingimusi koos tööandjaga.

Töötajate oskuste ja teadmiste vastavust tööülesannetele hindas uuringus täiesti piisavaks 31 ja pigem piisavaks 62 protsenti tööandjatest.

Töötajatest aga hindas oma teadmisi ja oskusi tööülesannetele vastavaks 71 protsenti. Veerand küsitletud töötajatest märkis, et omandatud oskused ja teadmised eeldavad raskemate ülesannete täitmist.

Tööandja algatusel töö kaotamist järgmise kuue kuu jooksul peab võimalikuks seitse ja omal soovil lahkumist 15 protsenti töötajatest. Uue töö leidmise võimalikkuses pärast seniselt töölt lahkumist on täiesti kindlad 31 protsenti töötajatest.

Tööelu uuringu viis statistikaamet tänavu läbi teist korda, esimene kord oli kuus aastat tagasi. Uuringule vastas tänavu 850 tööandjat ning 4780 töötajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles