Nasdaq asub Eestis testima krüptoraha tehnoloogiat

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nasdaqi logo
Nasdaqi logo Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS

Tallinna börsi ja väärtpaberikeskuse omanik Nasdaq on otsustanud alustada Eestis krüptoraha bitcoini alusplatvormina kasutatava blockchaini testimist.

«Blockchaini kasutuselevõtu ideeks või teenuseks on kaughääletamise lahenduse loomine - esmajärjekorras hõlbustamaks aktsionäridel osaleda ettevõtete üldkoosolekutel distantsilt,» ütles Postimehe tehnikaportaalile Nasdaq Baltic Marketi kommunikatsioonijuht Ott Raidla.

Küsimusele, miks on valitud tehnoloogiaks just blockhain, vastas Raidla, et seda nähakse «potentsiaalika tehnoloogiana, mis on turvaline ja kus info on salvestatud n-ö muutmatusse pearaamatusse».

«Samuti usume, et see lahendus võimaldab tõsta investorsuhete kvaliteeti muudelgi viisidel, kuna aktsionäride kaasamine võiks blockchaini toel muutuda oluliselt lihtsamaks kui praegu,» märkis Raidla ja lisas, et kogu projekt on alles väga varajases staadiumis.

Blockchain on üks paljudest avatud tehnoloogiatest, mis võimaldab salvestada, talletada, jälgida ja edastada digitaalseid andmeid. Nasdaq’i huvi on kindlasti pakkuda ka ettevõtetele lihtsat võimalust jälgida nende väljaantud aktsiaid ja teha nendega kiirelt tehinguid. Smuti loodetakse muuta kiiremaks ettevõtete väärtpaberi- ja pensioniregistris registreerimine.

Foto: Seth Wenig/AP

New Yorgi peakontoriga Nasdaqi kaasesimees Hans-Ole Jochumsen selgitas möödunud nädalalal Reutersile, et Eesti valiti testriigiks selle väiksuse tõttu. «Lisaks on seal valitsus, mis on väga huvitatud kaasaegsete tehnoloogiate kasutuselevõtust,» sõnas Jochumsen.

Eesti väärtpaberite keskregister on riigi põhiregister, mis peab arvestust kõigi Eestis tegutsevate aktsiaseltside aktsiaraamatute ning kõikide Eestis avatud väärtpaberikontode ja pensionikontode üle. Samuti on registrisse koondatud teised elektroonilised väärtpaberid (osaühingute osad, võlakirjad, fondiosakud jmt) ning väärtpaberitega tehtud toimingute ajalugu.

Krüptoraha ja selle tehnoloogiliste lahendustega on sel aastal rinda pistnud ka mitmed teised Eesti ettevõtted. Näiteks alustas Eesti kapitalil põhinev LHV Pank krüptoraha platvormi Cuber testimist. Ka Cuberi maksed liiguvad ilma keskse vahendajata kasutades sarnaselt bitcoinile blockchaini tehnoloogiat.

LHV kommunikatsioonijuhi Priit Rumi sõnul sai Cuber esimene testperiood läbi 11. novembril.  «Oleme kogunud hulga olulist tagasisidet, mille põhjal saame alustada uute arendustega. Cuber walleti kontseptsioon on ennast tõestanud, et nüüd projektiga edasi minna. Kokku on Cuberiga tänaseks tehtud üle 3800 makse,» ütles Rum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles