Eestisse tahetakse 2-3 astmega tulumaksu

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astmed.
Astmed. Foto: SCANPIX

Sotsiaaldemokraatlik erakond tahaks Eestisse 2 astmega üksikisiku tulumaksu, nii Keskerakond kui ametiühingute keskliidu (EAKL) juht Harri Taliga eelistavad 3 maksuastet.


Sotsiaaldemokraatliku erakonna ettepanek on maksustada tuluosa kuni 1000 euroni kuus jätkuvalt praeguse 21-protsendise määraga ja seda ületav tuluosa 26 protsendiga, ütles erakonna kommunikatsioonijuht Kirsti Ruul.

Keskerakonna juunis algatatud seadusemuudatus, mis teisipäeval koalitsiooniparteide häältega edasisest riigikogu menetlusest välja jäi, näeb ette kolme tulumaksuastet. Aastas 70 000-250 000 kroonist sissetulekut (ehk kuus keskmiselt 5833-20 833 kroonist tulu) võiks Keskerakonna nägemuses maksustada 26-protsendise määraga, sellest vahemikust madalamat tulu 18 protsendi ning kõrgemat 33 protsendiga.

Toetust astmelisele tulumaksule on väljendanud ka EAKL. Selle juhatuse esimehe Harri Taliga sõnul võiks näiteks kuus 10 000-25 000 krooni teenijate reaalne tulumaksukoormus (st tulumaksuks minev tuluosa tulumaksuvaba miinimumi arvestades) jääda enam vähem samaks, sellest vahemikust vähem teenijate tulumaksukoormus võiks väheneda ligi 5 protsendini ning rohkem teenijate tulumaksukoormus tõusta 40 protsendi lähedale.

Enamikus ELi riikides on astmeline tulumaks

Kaheastmeline üksikisiku tulumaks kehtib näiteks Suurbritannias, Iirimaal, Poolas, Leedus ja Ungaris, nähtub Euroopa Liidu maksuandmebaasist. Kolme astmega on tulumaks näiteks Sloveenias, Kreekas ja Küprosel. Paljudes Euroopa riikides on rohkemgi maksuastmeid, näiteks Belgias, Prantsusmaal ja Itaalias 5, Portugalis 7 ning Maltal koguni 8.

Osa riike küsib erinevatelt tululiikidelt eri määraga tulumaksu. Näiteks Soomes on tulumaks palkadele neljaastmeline, kuid üksikisikute investeeringutulule kehtib vaid maksumäär 28 protsenti. Osa riike maksustab erinevalt mitteresidente. Näiteks Rootsis on residentidele kaheastmeline tulumaks, kuid mitteresidendid peavad tulu suurusest sõltumata maksma kõrgema määra alusel.

Maksumäärad jäävad Euroopa astmelise tulumaksuga riikides tavaliselt 10 ja 40 protsendi vahele, kuid näiteks Soomes on madalaim määr palgatulule 6,5 protsenti ning Hollandis kõrgeim määr 52 protsenti.

Eestiga sarnaselt on ainult üks üksikisiku tulumaksu määr näiteks Slovakkias (19 protsenti), Lätis (26 protsenti), Tšehhis (15 protsenti) ja Bulgaarias (10 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles