Kodusigadel pole Aafrika katku leitud juba poolteist kuud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siga.
Siga. Foto: Urmas Luik

Sigade Aafrika katku (SAK) leiti kodusigadel viimati 22. septembril ühes Võrumaa farmis, kuid poolteist kuud positiivse leiuta ei tähenda veterinaar- ja toiduameti (VTA) spetsialisti sõnul, et kodusigadele enam ohtu pole.

«Esiteks on viljad ära koristatud ja metssead ei liigu enam nii palju majapidamiste läheduses,» põhjendas BNSile kodusigade haigestumise katkemist VTA loomatervishoiu, loomakaitse ja söötade osakonna juhataja Maarja Kristian. «Ja teiseks ma eeldan, et loomapidajad on kõvasti mõelnud bio-ohutusnõuetele, on teadlikumad ja oskavad käituda ja ohtu näha.»

Kristian ütles teisipäeval, et 18-st garantiinis olnud loomapidamise kohast on kümnel garantiin lõppenud. «See tähendab, et kui loomakasvataja soovib, saab ta uuesti sigu pidama hakata. Ruumid on puhastatud ja desinfitseeritud ning need on seisnud nõutava aja tühjana,» sõnas Kristjan.

VTA spetsialisti sõnul ei tähenda poolteist kuud kodusigadel SAK-i leiuta, et taud hakkab taanduma ning seetõttu tuleb metssigade arvukust igal juhul vähendada.

«Ma ei julge taudi taandumist küll kinnitada. Tuleb vaadata nende riikide poole, kus seda haigust on olnud rohkem kui üks aasta, nagu Läti ja Leedu. Sama joon, kõige rohkem on kodusigadel SAK-i juulis, augustis ja septembris ning siis taud vaibub ning järgmisel suvel suvel võib taas haigusjuhte oodata,» rääkis Kristjan.

Tema sõnul on praegune metssigade arvu vähendamine vajalik meede ja ette antud ligi 30 000 messiga tuleb kindlasti ära küttida.

Jahimehed olid novembri alguseks küttinud 15 361 metssiga. Kokku peavad nad tänavu küttima 29 608 metssiga ja selleks on aega järgmise aasta 31. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles