ISIS teenib nafta müügilt 50 miljonit dollarit kuus

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võitlus Kirkuki rikaste nafatväljade pärast kurdide territooriumil Iraagis.
Võitlus Kirkuki rikaste nafatväljade pärast kurdide territooriumil Iraagis. Foto: Uncredited/AP

Terrorirühmitus Islamiriik ehk ISIS teenib tema kontrolli all Iraagis ja Süürias asuvatelt naftaväljadest pumbatava nafta müügist kuni 50 miljonit dollarit kuus, kirjutas The Washington Times.

Naftamüük on rühmituse suurim tuluallikas. ISISe sõjardid müüvad naftat salakaubavedajatele hinnaga 10 kuni 35 dollarit barrel, ütles Iraagi salateenistus uudisteagentuurile AP, samal ajal kui ametlik hind jääb vahemikku 40 kuni 50 dollarit barrel. Salakaubavedajad müüvad naftat omakorda Türgi vahendajatele või Iraagi Kurdide piirkonnas asuvatele vahendajatele.

Salateenistused usuvad, et ISIS on võimeline müüma Süüria territooriumil 30 000 barrelit naftat päevas ning Iraagis 10 000 kuni 20 000 barrelit päevas.

Lisaks naftamüügile saab ISIS tulusid maksude korjamisega aladelt, mida ta kontrollib. Terrorirühmitus on saanud tulusid ka Iraagi ja Süüria linnadest röövitud antiikesemete müügist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles