Raukas põrmustas Leedu tuumajaama keskkonnahinnangu

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ignalina tuumaelektrijaam.
Ignalina tuumaelektrijaam. Foto: Egert Kamenik.

Akadeemik Anto Raukas peab Lietuvos Energija AB esitatud keskkonnamõju hinnangut Leedu uuele tuumajaamale äärmiselt pealiskaudseks ja primitiivseks, mistõttu soovitab ta Eesti keskkonnaministeeriumil dokumenti tõsiselt mitte võtta.


«Tule Jumal appi, nagu tavatseb ütelda meie armastatud peaminister Andrus Ansip. Tulgu Jumal appi ka Eesti keskkonnaministeeriumile, kui ta sellist dokumenti tõsiselt võtab!» kirjutab Raukas tänases Äripäevas, väites, et dokumenti ei saa võtta isegi arutlemise aluseks.

«Ei saa ju võtta tõsiselt keskkonnamõju hinnangut, kui selle koostajatel pole isegi selge, millist tehnoloogilist lahendust (keevveereaktor, surveveereaktor või surveraskeveereaktor) valida ja millisest riigist ning millist konkreetset tüüpi reaktorit tarnida,» rääkis mees, lisades, et Leedu hinnang erineb teistes riikides koostatavatest nagu öö ja päev.

Keskkonnamõju hinnangus puudub tema hinnangul kõige olulisem - kasutatud tuumajäätmete pikaajaline ladustamine ja kõrvaldamine -, kusjuures asjalikku käsitlemist ei leidvat isegi vaheladude küsimus.

«Omal ajal töötas minu juhitud osakonna töörühm Tšernobõli avarii likvideerimisel ja seetõttu on mul häbi lugeda 21. sajandil, et raske õnnetuse korral ei ole varjumine ja evakuatsioon vajalikud ning põhiliseks kaitsemeetmeks on joodiprofülaktika ning toiduainete, piima ja joogivee kasutamise piirangud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles