Michal: leppeta saavad Estonian Airi töötajad hüvitise töötukassast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Postimees

Majandusminister Kristen Michali sõnul saavad Estonian Airi töötajad hüvitised töötukassast, kui lennufirma kreeditorid ei nõustu töötajate koondamishüvitiste eelisteenindamisega. Töötukassa kaudu ei saaks Estonian Airi töötajad hüvitist kollektiivlepingus sätestatud määras.

«Olen oma hoiaku öelnud, et riigi, kui suurima võlausaldaja poolt [koondamishüvitiste maksmist Estonian Airist] toetan. Kõigil on valida, kas kiirem, odavam likvideerimine ning töötajate eelistamine või kallim ja aeglasem pankrotimenetlus,» ütles Michal BNS-ile.

«Kui kokkulepet ei tule, siis minnakse korrektseks lõpetamiseks pankrotimenetluse teed ja töötajad saavad koondamishüvitised töötukassast, vastavalt seadusele. Täna andis sellest valitsuskabinetis põhjalikuma ülevaate Estonian Airi nõukogu esimees,» lisas ta.

Estonian Air saatis reedel võlausaldajatele kirja, milles küsib nõusolekut töötajatele maksta välja saamata jäänud palga, puhkusekompensatsiooni ja koondamishüvitised.

Estonian Airil oli neljapäevase seisuga 222 võlausaldajat. Selleks, et töötajatele väljamakse teha peavad kõik võlausaldajad sellega nõustuma. Kuivõrd praeguse seisuga on võimalik võlausaldajatel saada ettevõtte likvideerimisel umbes kuni kümnendik võlast, siis esmajärjekorras töötajatele koondamishüvitise väljamaksmine kahandaks selle summa ligi olematuks. Selles valguses on tõenäosus, et kõik võlausaldajad selle pakkumise vastu võtavad, olematu.

Töötukassa kaudu ei saaks Estonian Airi töötajad hüvitist kollektiivlepingus sätestatud määras, kuna töötukassa hüvitistel on seadusest tulenevad ülempiirid. Saamata töötasu hüvitatakse kuni töötaja kolme viimase töötatud kuu brutotöötasu ulatuses, kuid kokku mitte rohkem kui kolm Eesti keskmist brutokuupalka. Saamata puhkusetasu hüvitatakse kuni töötaja ühe kuu puhkusetasu ulatuses, kuid mitte rohkem kui üks Eesti keskmine brutokuupalk. Koondamishüvitised hüvitatakse kuni töötaja kahe kuu brutotöötasu ulatuses, kuid mitte rohkem kui üks Eesti keskmine brutokuupalk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles