Sanktsioonidest vabanev Iraan tahab taastada kaaviaritootmise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ghareh Boroni kalakasvatuse töötajad inspekteerivad üht kasvatuse tuuradest.
Ghareh Boroni kalakasvatuse töötajad inspekteerivad üht kasvatuse tuuradest. Foto: Ebrahim Noroozi / AP

Iraan tahab suurte investeeringute abil taastada pärast sanktsioonidest vabanemist oma rolli maailma suurima kaaviari tootjana.

Iraan oli veel mõne aja eest maailma suurim kaaviarieksportija: 2000. aastal müüdi üle 40 tonni tuuramarja. Kahanevate kalavarude ja tuumaprogrammi tõttu kehtestatud majandussanktsioonide olukorras langes aga kaaviarieksport eelmisel aastal aga vaid tonnini, kirjutab AP.

Juulis sõlmis Iraan suuriikidega tuumakokkuleppe, mis näeb ette sanktsioonide järkjärgulise tühistamise ja nii on asutud tegema ettevalmistusi ka kalamarja välisturgudele paiskamiseks.

«Loodame, et Iraani valitsuse tegevuse tulemusel avaneb meile tee oma toodete eksportimiseks ja välisvaluuta teenimiseks. Pole vahet, kuhu ekspordime - Ühendriikidesse või Euroopasse,» ütles Kaspia rannikul Goldashti linnas tegutseva Ghareh Boroni tuurakasvanduse direktor Ishaq Islami.

Ghareh Boroni farmis ja veel kahes lähikonnas asuvas kasvanduses plaanitakse sel aastal üles kasvatada pool miljonit tuuramaimu.

Islami alustas sada miljonit USA dollarit maksvat projekti juba 2005. aastal. Tuura suguküpseks saamine võtab 12 aastat, alles siis saab temalt marja. Tema kasvanduses on ka 110 000 beluugat, kelle mari on maailma kalleim.

Kolme aasta pärast loodetakse müüa välisturgudel 30 tonni kaaviari ja 2000 tonni tuuraliha. See tooks Islami hinnangul sisse 90 miljonit dollarit aastas, sest kaaviari kilohind on keskmiselt 3000 dollarit.

Iraani kaaviari suurimad turud on traditsiooniliselt olnud USA, Euroopa ja Jaapan.

«Meie kavandatav aastane valuutateenistus on 2018. aastal võrdne Iraani kahe päeva toornaftaekspordist saadava tuluga,» ütles Islami. OPECi liige Iraan ekspordib päevas umbkaudu miljon barrelit naftat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles