Teadlased annavad kliima soojenemise skeptikutele vastulöögi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliima soojenemise üks tagajärgi on üleujutused.
Kliima soojenemise üks tagajärgi on üleujutused. Foto: SCANPIX

USAs on sajad kliimateadlased ühinenud kampaaniaga, mille eesmärk on kliima soojenemise skeptikute argumendid ümber lükata.


Ühendriikide suurima kliimateadlaste ühenduse, Ameerika geofüüsikute liidu sõnul on 700 uurijat nõustunud kliima soojenemise teemal avalikult rääkima, kirjutas Los Angeles Times esmaspäeval.

Paljud kliimateadlased on traditsiooniliselt poliitikast kõrvale hoidnud ning meedias sõna võtmist vältinud. Üheks tõukeks nende suhtumise muutumisele on konservatiivsete parlamendisaadikute ähvardused kasvuhoonegaaside piiramise regulatsioonid tühistada ning mõjukate kliimateadlaste suhtes juurdlused algatada.

Eelmise nädala valimistel said vabariiklased parlamendi alamkojas enamuse. Hiljutise valimiskampaania ajal on paljud neist esinenud kliima soojenemise skeptikutena. Enam kui sajast uuest vabariiklasest parlamendi liikmest on 50 protsenti kliima soojenemise skeptikud, näitas liberaalse mõttekoja Ameerika Progressi Keskus kampaaniaanalüüs.

Mitu vabariiklasest parlamendisaadikut on lubanud uurida Keskkonnakaitse agentuuri kasvuhoonegaaside emissioonide regulatsiooni. Samuti on nad öelnud, et kavatsevad uurida nn Climategate skandaali, mille päästis valla juhtivate kliimateadlaste tuhandete meilide häkkimine ja avalikkusesse lekitamine. Kliimamuutuse skeptikute väitel nähtus osadest meilidest, et teadlased surusid skeptikute uurimistööd alla ning manipuleerisid andmetega. Samas hiljem kinnitasid viis ekspertide kogu, et allasurumist ja manipuleerimist polnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles