Ametiühingud: riik üritab Estonian Airi töötajatega skeemitada

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson.
Ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson. Foto: Mihkel Maripuu

Ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson ütles Postimehele, et riik üritab Estonian Airi töötajatega häbitult skeemitada.

«Meie näeme seda, et sel hetkel, kui tööandjal ei ole tööd pakkuda ja ei ole ka perspektiivi lähitulevikus pakkuda, tekib automaatselt koondamise situatsioon ja sellega venitamine on seaduse rikkumine,» ütles Peterson. «Nende koondamiskulude eest ei ole kuhugi põgeneda. Need skeemid ei ole soliidsed ja väärikad, need annavad väga halba eeskuju.»

«Erasektori tööandjatel on koondamishüvitiste vältimiseks selline trikk, et nad panevad töötajad kuivama – tööd ei anna, aga ära ka ei koonda. Loodetakse, et töötajatel saab ükskord villand ja nad lähevad omal soovil,» rääkis Peterson.

Aga sellisel juhul kaotavad nad oma sotsiaalsed garantiid ja ei saa töötushüvitisi, ütles Peterson. Ligi 75 protsenti töötajatest kuulub tema sõnul ametiühingusse ja neid on nõustatud mitte lahkumisavaldust esitama, kui neil pole just uut töökohta juba olemas.

«Kõige soliidsem versioon oleks see, et riik asub ise töötajate asemel võlausaldajaks ja maksab töötajatele välja tasud, et pankrotiprotsessis ei oleks võimalik neid makseid tagasi pöörata,» ütles ta.

Pankrotimenetluse korral jäävad töötajad pikaks ajaks oma tasusid ootama. Töötukassa pankrotihüvitis Petersoni sõnul samuti Estonian Airi puhul palju ei aita, sest seal hüvitatakse saamata jäänud palka, mitte koondamis- ja vähem ette teatamise tasusid ning muud, mida tööõigus ja kollektiivleping ette näeb. «Pankrotihüvitis on minimaalne, seal on keskmise palga piirangud peal, mis tähendab seda, et piloot saaks võib-olla nädala või kahe palga sealt,» selgitas ta.

Täna kogunenud Eesti Ametiühingute Keskliidu juhatus leidis, et riik peab likvideerimisel oleva Estonian Airi töötajate töösuhte lõpetama viisakalt ning tagama korrektse koondamise koos kõikide hüvitiste väljamaksmise hiljemalt selle nädalal lõpuks.

«Kollektiivlepingu järgi kehtib nende töötajate koondamisel pikem etteteatamisaeg ja suurem hüvitis, kui seadus ette näeb. Näiteks 10 aastat ettevõttes töötanud lennukikaptenil oleks päevapealt, ilma etteteatamata koondamise korral õigus 10 kuu töötasu hüvitamisele,» selgitas Peterson, kuid nentis, et kõik inimesed seal muidugi nii pika staažiga ei ole.

Ametiühingud nõuavad, et uus lennundusfirma toimetaks läbipaistvalt ega kasutaks töötajate värbamisel keerukaid skeeme. Töötajate palkamisel tuleb lähtuda kohalikul turul kehtinud palgatasemest ja hoida töökohad saadaval kohalikule kvalifitseeritud tööjõule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles