Mehhikot vaevab väljaränne Kuubast

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba emigrandid teel migratsioonikeskusesse Chiapase linnas Mehhikos.
Kuuba emigrandid teel migratsioonikeskusesse Chiapase linnas Mehhikos. Foto: Pep Companys / AFP

Aasta esimese üheksa kuuga saabus Mehhikosse ligi 6500 USAsse suunduvat kuubalast – enam kui viis korda mullusest rohkem. Ja kuubalaste emigratsioon jätkab jõulist kasvu.

Mehhiko riikliku migratsiooniinstituudi INM andmetel on tänavu «menetletud» üle 8000 riiki sisenenud kuubalast.

Mitmed migratsioonikeskused on ülerahvastatud ning inimesed ööbivad viletsates tingimustes avatud taeva all, kirjutab Financial Times.

Kuubalased on läinud liikuma saarel levivate kuulujuttude peale, et USA võtab neilt peatselt õiguse Ühendriikide pinnale astudes automaatselt varjupaika saada. Et elujärg majandusreforme katsetaval kodumaal peatselt paraneks, nad ei usu. Pigem adutakse, et enne kui midagi edenema hakkab, läheb hullemaks.

Kuubalaste kasvav trend on liikuda USA suunas läbi Lõuna- ja Kesk-Ameerika ning mitte otse üle mere Floridasse – mis on riskantsem ja kallim. Mitmed teele jäävad riigid pakuvad kuubalastele läbisõiduviisat. Piiriületusi koguneb kaheksa ja tihti ollakse teel kuu aega.

Mehhikos viibivad kuubalased ütlesid Financial Timesile, et maismaad pidi liikumine on poole odavam, kui kuni 10 000 dollarit maksev ohtlik merereis Florida väinas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles