Nestor: ärge rääkige Estonian Airi töötajatele jama!

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees Eiki Nestor
Riigikogu esimees Eiki Nestor Foto: Tairo Lutter

Riigikogu esimees Eiki Nestor (SDE) kritiseeris äritegevuse lõpetanud lennufirma Estonian Airi juhtkonda, kes on öelnud, et koondamistasusid ei maksa töötajatel loota.

«Ärge rääkge Estonian Airi töötajatele jama! Ettevõtet ei saa nii likvideerida, et töötajad jäävad sinna alles! Ei saa töötada kohas, mida pole olemas. Seetõttu peabki neid koondama ja seda koos tasudega. Ka konkurentsikeelu säte töölepingus muutub tühiseks, kui tööandja sellest loobub. Ja ka siis, kui tööandja likvideerub. Ma siiralt loodan, et tegu pole väljapressimisega, et kui te ise ära ei lähe, siis laseme ettevõtte pankrotti. Mis on töötajate jaoks kindlasti kehvem variant. See ei sobi ühele riigiettevõttele kohe mitte kuidagi,» kirjutas Nestor oma Facebooki lehel.

Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) esimehe Peep Petersoni sõnul ootavad likvideerimisel oleva Estonian Airi töötajad riigilt lubaduse täitmist, et töösuhe lõpetatakse viisakalt. Eile teatas ettevõtte juht Jan Palmer hoopis, et töötajatele pole koondamistasude maksmist plaanis, kirjutas ERRi uudisteportaal. 

Äritegevuse lõpetanud lennufirma Estonian Air nõukogu toetas eilsel koosolekul likvideerimisprotsessi alustamist, mis lennukompanii juhi Jan Palmeri sõnul on oluliselt kiirem protsess kui pankrot, kirjutas ERRi uudisteportaal.

Likvideermise käigus ei pea võlausaldajatele, kelle hulka arvatakse ka Estonian Airi töötajad, ühtegi väljamakset tegema. Estonian Airi nõukogu esimees Ahti Kuningas aga kinnitas, et hetkel on loomisel likvideerimise kava ja ettevõte on igal juhul huvitatud töötajatega kompromissi leidmisest.

Samas kinnitas Palmer eile Postimehele, et pole siiski veel teada, kas Estonian Air lastakse pankrotti või likvideeritakse.

Omaniku ehk riigi otsusest sõltub tema sõnul ka see, mis saab töötajaist. Pankroti puhul on lihtne – töötajale makstakse saamata jäänud töötasu ning puhkusehüvitis. «Likvideerimise puhul tekib küsimus, mida me tohime teha,» ütles Palmer. Ta ütles, et sel juhul palutakse töötajail jääda koju, kuid pole teada, kas või kuidas seda tasustatakse.

«Jäävad alles vaid need töötajad, keda on vaja Estonian Airi likvideerimiseks,» sõnas Palmer. Neid töötajaid on umbes 10-12. Ettevõtte likvideerimisprotsess kestab vähemalt kuus kuud

Estonian Airi töötajad soovivad, et neid tegevuse lõpetavast lennufirmast koondataks ja paluvad valitsusel kaaluda rahasüsti tegemist hüvitiste välja maksmiseks.

Estonian Airi töötajatel puudub selgus töölepingute lõppemise osas, ütles ametiühingu volitatud esindaja Peep Peterson. Tema sõnul pole langetatud otsust inimesi koondada ja konkurentsikeeld võib töötajatel segada uute töölepingute allkirjastamist.

Petersoni sõnul oleks viisakas, kui lennufirma otsustaks oma endised töötajad koondada ja tagada sotsiaalsete garantiide säilimise kuniks inimesed endale uue töö leiavad. «See on Eesti seaduste eripära, et kui tööleping lõpetatakse poolte kokkuleppel, siis sotsiaalsed garantiid ei säili, aga samas võib inimesel uue töö leidmine võtta mitu kuud.»

Lisaks võiks Petersoni hinnangul valitsus tasuda töötajate koondamishüvitused sarnaselt reisijatele piletite hüvitamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles