Mark Luts: terrorioht tõstab USSi turvamehe hinda

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Luts ja Urmas Sõõrumaa eile Rotermanni keskuses USSi aktsiate müügi tehingut arutamas.
Mark Luts ja Urmas Sõõrumaa eile Rotermanni keskuses USSi aktsiate müügi tehingut arutamas. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS
  • Mark Luts ostab USSi ka Venemaa turvaäris teenitud rahaga
  • Uus omanik soovib USSi turuosa suurendada ja samal ajal tõsta hindu
  • Põlatud nn turvikutest peavad saama lugupeetud turvamehed

Seni peamiselt Urmas Sõõrumaa nimega seostunud USS saab Mark Lutsu juhtimisel uue märgi ning hakkab lisaks turvateenusele osutama ka telekommunikatsiooni, kindlustuse ja muid elukondlikke teenuseid.

-Miks te tahate tegeleda väikesel ja konkurentsist pinges Eesti turul turvaäriga?

Pärast Venemaa turvaärist lahkumist on mulle pakkumisi tehtud ka teistelt aladelt. Kuid ma vaatan USSi tänast seisu, siis tegemist on Eesti mõistes väga normaalse ettevõttega: ligi 15 000 nn puldiklienti, ligi 1000 töötajat.

Kindlasti me tuleme turule uute teenuste ja toodetega, mille loomiseks ma saan kasutada oma rahvusvahelist kogemust. Samuti kavatsen ma areneda naaberriikide turgudele, mida on teha hea siis, kui kodus on kõik asjad juba korras. Koduturg jääb minu jaoks esmatähtsaks, sest minu pere ja sõbrad on Eestis.

- Kuidas te näete olukorda, kus USSi kaubamärk seostub paljude jaoks ennekõike Urmas Sõõrumaaga?

United Security Services on iseenesest väga hea logo, aga ma kavatsen kaubamärgi ümber kujundada. Kuid esmalt tuleb uus struktuur ja meeskond paika panna, siis saab hakata tegelema logo kujundamisega.

USSi peamine probleem on sama, mis paljudel Eesti ettevõtetel – kõik räägivad, miks ei saa või pole võimalik mingisuguseid asju teha. Vähe räägitakse sellest, kellega ja kuidas oleks võimalik asju teha. Tahan ettevõtesse just positiivsust süstida, et siit on võimalik edasi minna.

-Kuidas seda positiivsust saavutada, kui suure osa turust annavad väikese marginaaliga tegevused nagu suurte riigiettevõtete ja kaubanduskeskuste valvamine?

Me oleme Eestis viimase 25 aasta jooksul turvatöötaja autoriteeti devalveerinud. Isegi paljud ettevõtete juhid räägivad omavahel mingisugustest „turvikutest“, mida on juba aastaid olnud valus kuulata.

-Kuidas on võimalik turvaettevõtet muuta uuenduslikumaks ja efektiivsemaks ja tõsta töötajate palkasid, kui suuri konkursse võidetakse näiliselt alla omahinna tehtud pakkumistega?

USS tahab võtta turuliidri positsiooni selles osas, mis puudutab kvaliteeti. Turvaettevõte on samasugune firma nagu telekommunikatsiooniettevõte või ükskõik milline firma. Sõlmküsimus seisneb selles, kui efektiivselt sa jõuad müüa ja kliendi vajadusi rahuldada. Vahet pole, kas klientideks on riigile või eraomanikule kuuluvad ettevõtted. Turvafirma peamine eesmärk on kasumi teenimine ning peale maksmine lõppeb varem või hiljem ära. Selleks pead olema konkurentidest parem, ükskõik, kui palju neid on. Venemaal oli mul 60 000 konkurenti ja mulle öeldi, et ma olen segane, et sellisel turul tegutsen.

-Kas teie juhitav ettevõte võib siis kvaliteedi nimel taluda ka enda turuosa vähenemist?

Vastupidi, ma näen ette turuosa suurenemist. Ma soovin soodustada normaalset konkurentsi, aga mitte seda, et keegi saab turul teenimatuid või ebaloomulikke eeliseid.

-Mis on siiski esimesed sammud: lipu vahetamine, uue maja ehitamine?

Esmalt laieneb toodete ja teenuste portfell tegevustele, millega senised Eesti turvaettevõtted pole seni üldse tegelenud.  Ma ei välista, et nende lisategevuste maht võib tulevikus ületada tänase põhitegevuse käibe. Maja ehitamine on ka vajalik, aga mitte eesmärk omaette. Maja vahetus tuleb, aga kuhu ja millal, ma praegu ei ütle.  

-Milistest uutest teenustest te räägite?

Igaüks peab olema olema tavaliselt üpris aktiivne, et otsida turult lahendusi igapäevaste vajaduste lahendamiseks: telekommunikatsiooniteenused, kindlustus, turvalisus, eluaseme teenused. Minu visiooni kohaselt peaksid sa saama kõike seda ühelt telefonilt oma väga hea kliendihalduri käest. Sa ei pea ise mõtlema, millal lõppeb autokindlustus ja mõned muud lepingud.

- Viimastel aastatel räägitakse üha rohkem mehitatud valveteenuse vähenemisest ja ägedatest tehnoloogilistest lahendustest. Kuidas see mõjutab teie ettvõtet?

Mehitatud valveteenuse vähenemisest räägitakse kirglikult igal konverentsil, kuid halvemaks muutunud geopoliitilises olukorras tegelikult mehitatud valve osatähtsus on hoopis kasvanud. Seetõttu on ka turvatöötaja tunnitasu aastate jooksul kasvanud. Päeva lõpuks pole võimalik kõike eesmärke tehnikaga asendada. Suured etevõtted Saksamaal ja Skandinaavias on hakanud seoses sagenevate kallaletungidega oma strateegiat muutma. Kaubanduseksustes töötavate turvajate kvalifikatsioon nõuab seoses võimalike terroritünnakute ja tulekaitsega senisest paju kõrgemat taset.

Minu pikaajaline klient Venemaal on olnud IKEA, kes maksab turvalisuse pealt rohkem, sest mainele saadav kahju mõnest õnnetusest või põlengust on mõõtmatult suurem.

-Kui miinimumpalk tõusis, siis turvafirmad ohkasid väga raskelt. Kas teie arvates on kaubanduskeskused valmis tõepoolest hakkama rohkem maksma?

Kui inimese käest küsida, kas ta on valmis rohkem maksma, siis 99 protsenti vastab ilma mõtlemata, et ei ole nõus maksma, sest nad ei saa aru, mille eest nad peaksid.

Kliendile tuleb selgitada just seda kasu mida nad saavad. Turvafirma ei saa kogu aeg taguda oma enda tulubaasi alla vaid vastupidi – tuleb osaleda kliendi tulubaasi tõstmises. Kuid vähesed saavad turvaturul aru, mis tähendab kliendi tuluprotsessides osalemine.

-Kas see ettevõtlus, millega te Venemaal tegelesite, säilib?

Mul on Venemaal erinevad huvid, aga turvateenuste sektoris ma lõpetasin. Tegutsesin seal 12 aastat ja nüüd sai ring täis. Sotši olümpiamängud me tegime partneritaga väga hästi ära, kuid meie viiooonid läksid arengu suhtes täiesti lahku, sünergia kadus ära ja ma ei näinud põhjust edasi töötada.

Urmas Sõõrumaaga läks nüüd täiseti vastupidi: meie arusaamad praegu haakuvad täiesti. See näitab Sõõrumaa suurust inimesena, et ta ei sea esiplaanile meie vahel minevikus olnud lahkhelisid vaid mõtleb, kuidas koos edasi minna.

-Kas te rahastate USSi aktsiate ostmist pankade abil või toote Venemaal teenitud kapitali sellesse ettevõtesse?

Ostan oma raha eest, mis pole teenitud ainult Venemaalt.

-Kas te toote lisaks enda teenitud kapitalile ettevõttesse ka teisi investeerijaid?

Kapitali kaaamine sõltub, millises mahus ja millistes suundades me hakkame arenema. Täna on vara sellest rääkida. Ma olen veendunud, et USS saab igasugustele krediidiasutustele väga heaks partneriks, sest ärimaailmas valitseb praegu pigem ideede puudus, mida näitavad ka ülimadalad intressid.

-Mida tähendab võimalik laienemine lähivälismaale?

Siin võib rääkida kõikidest naaberriikidest: Läti, Leedu, Rootsi, Soome, Venemaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles