Eesti Pank tahab reservkapitali suurendada poole miljardini

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ardo Hansson.
Ardo Hansson. Foto: Peeter Langovits

Eesti Panga president Ardo Hansson saatis reedel riigikogu juhatusele kirja, kus palub riigikogul teha otsus Eesti Panga reservkapitali suurendamise jätkamise kohta kuni 500 miljoni euroni.

Eesti Panga nõukogu selle aasta 28. aprillil tehtud otsusega Eesti Panga kasumi jaotamise kohta võrdsustus Eesti Panga reservkapital keskpanga põhikapitaliga. Vastavalt Eesti Panga seadusele otsustab reservkapitali võrdsustumisel põhikapitaliga riigikogu, kas selle suurendamist jätkata või mitte, seisab kirjas.

Eesti Panga nõukogu otsustas aprillis kanda 25 protsenti eelmise aasta kasumist ehk 4,3 miljonit eurot riigieelarvesse ja ülejäänud summa keskpanga kapitali tugevdamiseks. Sellega võrdsustus keskpanga reservkapital põhikapitaliga, mis on 100 miljonit eurot. Edasine reservkapitali suurendamine on võimalik vaid peale vastavat riigikogu otsust. Kuna riigikogu peab otsustama ka reservkapitali suurendamise mittejätkamise otsust, siis ei saa Eesti Pank 2015. aasta kasumi jaotamise otsust teha enne riigikogu otsust reservkapitali kohta.

Eesti Panga kapitalipuhvrid koosnevad lisaks omakapitalile ka riskieraldistest ja ümberhindluskontost, mille maht oli eelmise aasta seisuga 451 miljonit eurot. Eesti Panga kasumijaotuse strateegias on seatud eesmärgiks suurendada kapitalipuhvreid seni, kuni need jõuavad euroala keskmisele tasemele arvestades Eesti Panga osaluse suurust Euroopa Keskpangas. 2014. aasta lõpu seisuga tähendaks see kapitalipuhvrite suurendamist 1,2 miljardi euroni.

Eesti Pank kirjutab, et viimaste perioodide riskihinnangud näitavad, et negatiivsete riskide realiseerumisel ulatuks keskpanga kapitalivajadus 500 miljoni euroni, Eesti Panga kahjum tuleb katta esmajoones reservkapitali vahenditest. Sellest tulenevalt on keskpank seisukohal, et Eesti Panga reservkapitali suurendamist tuleks jätkata 500 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles