Maxima: väiksem käibemaks pidurdaks hinnatõusu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maxima kauplus Tallinnas
Maxima kauplus Tallinnas Foto: Peeter Langovits / Postimees

Käibemaksu langetamine on aidanud mitmetes Euroopa riikides inflatsiooni vaos hoida ja teeks seda kindlasti ka Eestis, on Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid kindel.

«Ennekõike aitaks toiduainete madalam käibemaks kergendada madalamate sissetulekutega perede elu-olu. Käibemaksu vähendamine oleks selge märk, et riik üritab tasandada valitsevat lõhet kõrgeimate ja madalaimate sissetulekuga leibkondade võimalustes,» sõnas Erilaid.

Arenenud riikides kulub toidule 12-18 protsenti sissetulekutest, Eestis aga keskmise sissetulekuga peredel veerand ning väiksema sissetulekuga peredel pea pool.

Erilaid on seisukohal, et kui langetada toiduainete käibemaksu 10 protsendini, siis peaks kogu jaekaubanduse käive praeguste maksulaekumiste säilitamiseks kerkima ligikaudu viiendiku võrra.

Käibemaksu võimaliku langetamise ulatus sõltub sellest, kui palju hoogustuv tarbimine maksulaekumistele lisa toob. See tähendab, et tarbimine peaks saavutama 2008. aasta taseme, mis polegi väga utoopiline.

Skeptikutele ja ennustajatele, kes arvavad, et kaupmehed jätaks maksukoormuse vähenedes lisaraha enda kasumiks, ütles Erilaid, et Eesti toidukaupade jaekaubanduses valitseb äärmiselt tugev konkurents.

Jaekettide rentaablused jäävad ka siis, kui hakatakse taas pärast kahjumiaastaid kasumit teenima, alla viie protsendi. Vähe on neid majandussektoreid, kus rentaablus oleks niivõrd väike, tõdes Erilaid.

Praegu pole hinnatõusu peamiseks põhjuseks mitte liigne kasumiahnus vaid mitmete tegurite kokkulangemine. Kui toiduainete eksport jõudsalt kasvab ja maailmaturul hinnad järsult kerkivad, siis mõjutab see ka siseturgu, rääkis Erilaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles