Merkeli meelehärmiks süürlased Saksa majandust turgutama ei tiku

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini Schönefeldi raudteejaama Austriast saabunud Süüria põgenikud.
Berliini Schönefeldi raudteejaama Austriast saabunud Süüria põgenikud. Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS

Mariam (23) pole kaugeltki selline Süüria põgenik, keda Angela Merkel ootas: pärast pikka matka koos kolme lapsega Türgist, et taasühineda mehega Berliinis, unistab ta lahkumisest loodetud «paradiisist» mõnda islamiriiki.

«Mina ei taha juuri siin, mina ei taha õppida saksa keelt või integreeruda,» ütles ta araabia keeles Bloombergile. «Ja ma nagunii ei pea [keelt õppima ja integreeruma], sest ma olen siin vaid seniks, kuni sõda Süürias lõpeb.»

Samasugust juttu rääkisid Bloombergi reporterile Berliini pagulaskeskuses paljud süürlased: Saksamaa on pigem ajutine boksipeatus kui täiesti uus elu. Paralleelühiskondade süvenemise oht on seega reaalne.

Kui kantsler Merkel augustis varjupaigataotlejate ees uksed valla lõi, rõhutas ta eriliselt, kuidas tulijad täidavad töökohad, mille kahanev elanikkond neile vabastab, ning sirguvad tulevasteks maksumaksjateks.

Kui läheb teisiti, «toob see kaasa Saksa avalikkuse kibestumise, usalduse nõrgenemise poliitilise süsteemi vastu ning tohutu surve kristlikele demokraatidele sundida Angela Merkelit meelt muutma või tagasi astuma,» ütles Dresdeni tehnikaülikooli politoloogiaprofessor Werner J. Patzelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles