IT-visionäär: tehnoloogia võtab meilt töökohad - mis saab edasi?

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rob Craamers
Rob Craamers Foto: Evert Jan Daniels

Maailmakuulsa hollandlasest IT-visionääri ja digimaailma trendide jälgija Rob Creemersi sõnul ei suuda inimkond enam mõista ja ennustada oma arengu kiirust ning juba praegu tuleb asuda mõtlema inimeste peale, kellelt tehnoloogia areng töö on röövinud.

Creemersi jaoks on viimaste aastate jooksul olnud põhitähelepanu all tehnoloogia kiire arengutempo mõju meie tänasele ühiskonnale.

«Digitaalne revolutsioon võtab inimestelt töökohad – seda tegelikult juba praegu, mil me oleme sisenenud faasi, kus inimesed töötavad robotitega käsikäes. Juba täna on 40% töökohtadest tänu tehnoloogia arengule löögi all ning me peame mõtlema, mis saab nendest inimestest, kellel pole töökohta, pole sissetulekut, kuid keda on tarbijatena ometi vaja,» ütles Creemers täna Tallinnas toimunud IT-konverentsil Atea Action.

«Tehnoloogia eksponentsiaalne areng võib tunduda ebaolulisena, aga ma leian, et me ei suuda isegi mõista, kui kiire see areng on. Meie mõtlemine on selleks liiga lineaarne. Võib juba praegu ennustada, et tulevikus eksisteerivad kaks gruppi – inimesed, kes programmeerivad masinaid ja masinad, kes «programmeerivad» inimesi.» ennustas Creemers.

Tema sõnul ei suuda paljud inimesed tänapäeval uskuda, et kõigest 10 aastat tagasi ei olnud meil veel isegi nutitelefone. «Me ei ole võimelised tulevikku sellises ulatuses ette näha, kui kiiresti meie maailm reaalselt areneb, vastasel juhul valmistaksime täna sündivaid lapsi koolides ette aastaks 2032. Kuid me ei suuda seda,» sõnas Creemers.

Creemers, kes on IT valdkonnas olnud tegev juba 1980. aastast, selgitas oma ettekandes, et tehnoloogia arengut tuleks tegelikult käsitleda pigem positiivse nähtusena, kuna see suudab oluliselt parandada meie elukvaliteeti ning aitab muuhulgas pikendada ka meie eluiga.

«Me peame paratamatult arvestama sellega, et isegi meie tänase tarbimise juures peame järjest rohkem mõtlema sellele, kuidas säästa ning ma usun, et ka siin tuleb tehnoloogia meile appi. Sellesse, et robotid maailma üle võtavad, ma ei usu,» lausus Creemers.

Rob Creemers nentis oma ettekandes, et maailm muutub tänu tehnoloogiale järgmise 20 aasta jooksul täielikult. «Mõelge, pelgalt 20 aasta pärast on meie mobiiltelefonid 1000 korda võimsamad, kui nad on tänasel päeval. Nii võimaldab mobiiltelefon näiteks meie tervisliku seisundi kohta diagnoosi anda, tuvastada tänavapildis inimesi ning teha asju, mida me tänapäeval veel päris täpselt hoomatagi ei suuda,»lausus Creemers.

Kaheksandat korda toimuv Atea Action kandis sel korral pealkirja «Digital=Business strategy. For leaders developing intelligent organization» ja uuris läbi erinevate ettekannete seda, kuidas ettevõtted üha enam just digitaalsete lahenduste abil oma strateegilisi eesmärke saavutada saaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles