Obama allkirjastas eelarveseaduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Obama.
Obama. Foto: Susan Walsh/AP

USA president Barack Obama allkirjastas esmaspäeval demokraatide ja vabariiklaste eelarveseaduse, mis vähendab valitsuse tööseisaku ohtu ja tõstab võlalage riigipea ametiaja lõpuni.

Obama kiitis eelarvekokkuleppe saavutamiseni viinud haruldast kahe partei koostööd, sõnades, et eelarveraamide paikapanemine 2016. ja 2017. aasta rahandusaastateks asetab valitsuse vastutustundlikule rajale.

«See peaks lõpuks vabastama meid tööseisakuähvardustest ja viimase minuti parandustest ja lubama meil teha tulevikuplaane,» ütles Obama seadust allkirjastades.

Seadus sündis ametist lahkunud vabariiklasest esindajatekoja spiikri John Boehneri, senati vabariiklaste liidri Mitch McConnelli, kongressi demokraatide juhtide ja Valge Maja nädalaid kestnud salajaste läbirääkimiste tulemusena.

Kongress pidi tõstma föderaaltasandi võlalage 3. novembriks, vastasel juhul ähvardanuks Washingtoni maksejõuetuse risk.

Eelarveseadus suurendab 2017. aasta 30. septembrini föderaalkulutusi 80 miljardi dollari võrra, millest võrdne osa läheb siseriiklikele programmidele ja sõjaväele.

Veel 31 miljardit suunatakse operatsioonide tarbeks Pentagonile.

USA vabariiklaste ja demokraatide liidrid pidasid aastatel 2011-2014 mitu eelarvelahingut, mis tõid kaasa Ühendriikide traditsioonilise AAA tasemel krediidireitingu pretsedenditu langetamise ja 16 päeva kestnud valitsuse tööseisaku 2013. aasta sügisel.

Obama teine ametiaeg lõpeb 2017. aasta 20. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles