Arrak: toiduainete käibemaksu langetamine oleks turu solkimine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidus makstakse toiduainete pealt enam käibemaksu  vaid Taanis, Lätis, Leedus ja Slovakkias.
Euroopa Liidus makstakse toiduainete pealt enam käibemaksu vaid Taanis, Lätis, Leedus ja Slovakkias. Foto: Toomas Huik

Majandusteadlane Andres Arrak ei poolda toiduainetele madalama käibemaksu kehtestamist, kuna see paneks sektori teistega võrreldes eelisolukorda.

«Käibemaks peaks olema ühesugune kõikidele toodetele ja teenustele, erandite tegemine on libedale teele minek. Kui teha soodustus ühele toodete või teenuste grupile, siis hakkavad seda endale nõudma ka teised,» sõnas Arrak.

«See on ennekõike poliitilise maailmavaate küsimus,» lisas majandusteadlane.

Kulutused toiduainetele moodustavad suure osa vaesemate perede väljaminekutest, kuid toiduainetele madalama käibemaksumäära kehtestamine oleks soodustuste tegemine ühte moodi nii rikastele kui vaestele.

«Pigem võiks majanduslikus kitsikuses vaevlevatele peredele maksta toetust, kuid käibemaksu langetamist ma ei poolda,» sõnas Arrak.

Eestis kehtib toiduainetele 20-protsendiline käibemaks, sarnaselt kõikide teiste kaupadega. Kõrgem maksumäär kui meil kehtib Euroopa Liidus veel Taanis, Lätis, Leedus ja Slovakkias.

Suurbritannias, Iirimaal, Maltal ja Küprosel toiduainetelt käibemaksu tasuda ei tule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles