Uuring: VW varjatud ving tapab 59 ameeriklast

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswagen Passatid Chicago autopoes.
Volkswagen Passatid Chicago autopoes. Foto: SCANPIX

Värske uuringu kohaselt võtavad Volkswageni poolt varjatud heitgaasid juba üksnes Ühendriikides ligikaudu 59 inimese elu. Euroopas on tagajärjed tunduvalt tõsisemad.

Massachusettsi tehnoloogiainstituudi (MIT) ja Harvardi ülikooli teadlased kinnitavad ühtlasi, et kui petutarkvaraga varustatud diiselautod tuleva aasta lõpuks tagasi kutsutakse, hoitakse seeläbi ära 130 täiendavat surmajuhtumit, vahendab Bloomberg Business.

Kahjuks «pole kaugeltki selge, kui paljud inimesed tegelikult oma autod tagastavad,» ütles uuringu eest vastutanud MIT professor Steven Barrett.

Tarkvaranipi abil pääses USA teedele ligikaudu 482 000 diiselmootoriga Volkswagenit, mille summutitorudest tuleb lubatust 40 korda rohkem kahjulikku gaasi.

Oma arvutustes lähtusid teadlased mainitud autopargi NOx-heidete kogusest USA ulatuses, kasutades elanikkonna tihedust, liiklust, terviseriske ja ilmastikutingimusi puudutavaid andmeid.

Arvutuste kohaselt sureb 59 inimest VW vingu tõttu enam kui kümme aastat varem kui muidu.

Maailmas on petudiisliga Volkswageneid aga suisa 11 miljonit ning nende kontsentratsioon on suurim Euroopas. Kuna vanal kontinendil on ka rahvast tihedamalt, on olukord eluohtlikum kui Ameerikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles