Eesti Energia tõi kogu Utah' projekti arendustegevuse Tallinnasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.
Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti Energia juhatuse esimehe Hando Sutteri sõnul on ettevõte Utah projekti puhul kõvasti kulusid kärpinud ja kogu projekti arendustegevuse toonud üle Tallinna keskusesse; millal konkreetset võiks ettevõte asuda projekti investoritele pakkuma, on veel vara öelda.

Sutteri sõnul Utah' projekti puhul mingit kindlat ajakava ei ole. «See on hästi erinev Jordaania projektist, kus meil on hästi tõsine ajakava, mis on ka lepingutega kokku lepitud,» ütles Sutter BNSile.

«Utah's toimub selline tehnoloogia ja äriplaani lihvimine ja tasuvuspunkti allatoomine nende tegevuste käigus. Mida allapoole see tasuvuspunkt tuleb, seda konkurentsivõimelisemaks see projekt muutub. Olukorras, kui õlihinnad peaks taas tõusma, siis kui me oleme suutnud saada selle tasuvuspunkti kuhugi mõistlikusse piiri, siis soleks täiesti reaalne minna seda investoritele pakkuma,» rääkis ta.

«Me oleme üht-teist saavutanud selle tasuvuspunkti ja tehnoloogia lihvimise osas ja meil on veel rida asju, mis on töös, nendega tegeletakse edasi siit Eestist,» ütles ta.

Millal konkreetselt võiks Eesti Energia hakata projekti investoritele pakkuma, Sutter konkreetselt välja ei toonud. «Eks ta sõltub paljudest asjaoludest, nagu elus ikka, kui tekib äkki keegi, kellel on selle põlevkivivaruga seal väga hea plaan ja teeb meile hea pakkumise, ei ole välistatud, et me sellest loobume, aga sellist fikseeritud aega meil ei ole,» rääkis ta.

Utah's on ettevõte hetkel lõpetamas keskkonnalubade saamise tegevusi ja load peaks Sutteri sõnul järgmise aasta jooksul käes olema.

Utah' osariigis põlevkivivaru hinnangulise suurusega 6,6 miljardit tonni soetas Eesti Energia 2011. aasta märtsis. Energiafirma plaanis sealsete põlevkivivarude baasil välja arendada põlevkivist vedelkütuseid tootva tööstuse võimsusega 50 000 barrelit põlevkiviõli päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles