Septembris süvenes tööstuse langus

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasvav puidutööstus ei suuda üksi kogu tööstussektorit kasvule vedada parandada. Pildil Viljandimaa puidutootja Eesti Höövelliist.
Kasvav puidutööstus ei suuda üksi kogu tööstussektorit kasvule vedada parandada. Pildil Viljandimaa puidutootja Eesti Höövelliist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Suvel alanud langus tööstuses jätkus septembris kiiremas tempos: mullusele mahule jäid Eesti tööstusettevõtted tänavu septembris alla juba nelja protsendiga.

Statistikaameti teatel vähenes toodang nii töötlevas tööstuses kui ka energeetikas ja mäetööstuses. Töötleva tööstuse toodang vähenes septembris mulluse sama kuuga võrreldes 3,9, energeetikasektori toodang 6,9 ja mäetööstuse oma 2,3 protsenti.

Töötleva tööstuse toodangu mahu vähenemise põhjustas septembris eelkõige langus elektroonikaseadmete, keemiatoodete ning masinate ja seadmete tootmises, teatas statistikaamet.

Elektroonikaseadmete seitsme protsendilise languse põhjus oli ameti teatel mullune kõrge võrdlusbaas.

Üle poole töötleva tööstuse tööstusharudest ei saavutanud eelmise aasta septembri mahtu, teatas statistikaamet. Kuigi mõnes suurema osatähtsusega tööstusharus (puit- ja metalltoodete ning elektriseadmete tootmine) toodang suurenes, ei korvanud see teiste tööstusharude tootmise vähenemist.

Välisturule müüdi septembris 70 protsenti kogu töötleva tööstuse toodangust. Korrigeerimata andmetel vähenes toodangu müük ekspordiks mullusega võrreldes kümme ja müük kodumaisele turule kolm protsenti.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti tänavu septembris nii tööstuses kokku kui ka töötlevas tööstuses ühe protsendi võrra vähem toodangut kui augustis.

Mulluse septembriga võrreldes vähenes energeetikas elektri tootmine üheksa protsenti, samas soojuse tootmine suurenes kaks protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles